• 14

Bum hrane "za poneti" se nastavlja: Naručeno jelo čeka se i sat vremena, ima li bakšiša za konobare?

Ugostiteljski objekti još uvek mogu da rade samo ako imaju baštu, a kako im hladno vreme ne ide na ruku, šalterska prodaja i dostava su primarne opcije

  • 14
Konobar, restoran, kafana, kafa Foto: Pixabay

Otkako kafići i restorani ne rade regularno, konobari bi mogli biti "u minusu" kada je reč o napojnicama. Poznato je da dobar bakšiš sledi za odličnu uslugu, a pre svega, ljubaznost i spretnost kelnera.

Ipak, sada kada ugostiteljski objekti imaju dosta manje posla, jer rade samo bašte, ostaje pitanje koliko je prostora za bakšiš? Konobari zaposleni u restoranima verovatno prolaze malo bolje, posebno oni koji vrše dostavu hrane.

Međutim, u poslednje vreme se dešava i to da "nema osoblja za dostavu".

- Zvala sam jedan restoran u Beogradu da naručim hranu (jedan obrok), rečeno mi je da može biti spremna tek za sat i 10 minuta, i pritom nisu imali koga da pošalju, jer im je ogromna gužva. Inače rade dostavu, ali sam ovaj put prošetala do objekta. Svakako sam dala konobaru bakšiš, smatram da tako treba - priča nam L.B. (35).

Ipak, legitiman je i stav da ne treba davati bakšiš u situacijama kada vas niko, zapravo, ne uslužuje, ne pere suđe za vama, niti vam "kači" kaput o čiviluk. Drugim rečima, retko ko generalno ostavlja napojnicu kada, na primer, plaća pljeskavicu na kiosku ili uzima kinesku brzu hranu.

Šta je ovde drugačije? Neki verni klijenti iz navike žele da "časte" konobare, mada je najveći deo posla uradio kuvar, a posebno sada u vreme pandemije, kada su gubici za ugostitelje veliki. Osim toga, iako bašte rade, promet je slabiji jer hladno vreme "tera" goste.

Kako ste zadovoljni dostavom hrane ovih dana, širom Srbije? Da li stigne u dogledno vreme, i da li date bakšiš konobaru ako obrok "pokupite" u samom objektu? Pišite nam u komentarima.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hani

    18. april 2021 | 13:33

    I ostali rade, to je citav lanac, kuvari, cistacice, dobavljaci... zasto bi konobari bili izuzetak i povlasteni pa da primaju ekstra lovu?

  • Kole

    18. april 2021 | 13:31

    Davanje i primanje bakšiša treba kažnjavati. Zašto onda postoje cenovnici i cene ako neko i preko toga očekuje još para?

  • Kostelo

    18. april 2021 | 15:33

    Rede oni opusteno i bez baste..lepo sednes unutra,i niko te nista ne pita.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>