• 6
 ≫ 

Svi beže iz grada: U banjama bukirano više od 70 odsto kapaciteta pred Prvi maj i Uskrs

 ≫ 

Uglavnom je reč o domaćim gostima. Interesovanje stranih turista za odmor u Srbiji još uvek je skromno, zbog epidemiološke situacije

  • 6
Banja Zlatar turizam Foto: Tanjug/Rade Prelić

Za odmor tokom uskršnjih i prvomajskih praznika domaći turisti najviše se interesuju za banjske centre, gde su hotelski kapaciteti u pojedinim banjama već rezervisani više od 70 odsto, kažu iz Turističke organizacije Srbije (TOS).

U banjama je hotelski smeštaj rezervisan za praznike između 45 i 70 odsto, rekla je direktorka TOS, Marija Labović, i dodala da su, na primer, u Sokobanji hotelski kapaciteti već rezervisani 72 odsto, u Prolom i Lukovskoj banji takođe oko 70 odsto. U banji Vrdnik 55 odsto...

Kaže da je, sa druge strane, interesovanje stranih turista za odmor u Srbiji još uvek skromno, zbog epidemiološke situacije. Kada je reč o dve najpopularnije banje, u Sokobanji je do sada za praznike rezervisano i 63 odsto privatnog smeštaja, a u Vrnjačkoj Banji - 45% kapaciteta u hotelima, odnosno privatnom smeštaju.

Direktorka TOS kaže da su planinski centri do sada za predstojeće praznike malo manje traženi od banjskih centara i da je rezervisanost kapaciteta hotela između 35 i 40 odsto, ali da postoji veliko interesovanje za privatni smeštaj. Ipak, na planinama je do sada za praznike rezervisano između 25 i 30 odsto kapaciteta.

Marija Labović očekuje da će sledeće nedelje biti povećano interesovanje turista za planinne u celoj Srbiji. Takođe, navodi da su na Kopaoniku hoteli do sada rezevisani oko 40 odsto, dok je zauzetost privatnog smeštaja između 25 i 30 odsto. Na planini Zlatar, bukirano je između 20 i 30% hotelskog smeštaja, a oko 35% privatnog.

Na planini Golija, precizira Labović, rezervisano je oko 30 odsto hotelskog smeštaja, a u privatnom smeštaju oko 40 odsto, dok su hoteli na Zlatiboru zasad rezervisani između 40 i 50 odsto.

Odgovarajući na pitanje da li je seoski turizam sve popularniji, Labović ukazuje da je još u prošloj godini zabeležen veliki porast broja noćenja u ruralnim sredinama, te da očekuje da će taj trend biti nastavljen i ubuduće. Ističe da je za turiste, kada je ruralni turizam u pitanju, posebno atraktivna zapadna Srbija i to deo oko Ivanjice.

Zatim, Rudnik, Gornji Milanovac, ali i okolina Kragujevca, gde se traži "krevet više". Kada je reč o zainteresovanosti turista za glavni grad tokom praznika, interesovanje je malo, a rezervisanost hotela je tek oko pet odsto, rekao je direktor Turističke organizacije Beograd, Miodrag Popović.

Video: Ovo je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нена

    18. april 2021 | 13:01

    Толико о кукању нема се пара,отварај да народ ради и зарађује а капацитети две недеље пред прАзник попуњени више од половине.

  • Zorzi

    18. april 2021 | 13:26

    Navaljujte gosti od ovu godinu sam se oparijo kolko prosečan covek zaradi za pet godine

  • K

    18. april 2021 | 13:08

    Korona nekom rat, nekom brat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>