• 0

Bankari u regioni saglasni: Adekvatan odgovor Srbije na krizu izazvanu pandemijom

U toku ove godine oporavak Srbije od korona virusa, kaže guverner

  • 0
Forum, kongres, poslovni forum

Foto: Shutterstock

Prethodna godina je društvu i privredi donela nove izazove, ali odgovorna ekonomska politika Srbije, niska inflacija i stabilan finansijski sistem omogućili su pravovremen i adekvatan odgovor na te izazove, jedan je od zaključaka regionalne onlajn konferencije "Money Fair 21".

Na konferenciji je, između ostalih, govorila guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković koja je ocenila da će se Srbija od posledica pandemije korona virusa oporaviti u toku ove godine.

Prema njenim rečima, Srbija je u mnogim oblastima ekonomije već dostigla ili prešla pretkrizni nivo, u industriji, izvozu robe, trgovini na malo, kao i po broju zaposlenih.

Kaže da je država odmah sa pojavom globalne krize bez presedana prošle godine donela veliki paket ekonomskih mera u vrednosti od blizu 13 odsto BDP-a, kao podršku srpskoj ekonomiji.

- Time smo očuvali pristup finansijskim izvorima sredstava, kao i još povoljnije finansijske uslove. Time smo podržali domaću tražnju i očuvali stabilnost u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji. Upravo su obimnost paketa, dobra odmerenost mera, ali i brzina reakcije odigrali ključnu ulogu u sprečavanju prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i na sve druge aspekte života i rada - istakla je Tabaković.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić istakao je na konferenciji važnost komunikacije sa klijentima, javnošću, a posebno brzu reakciju i pružanje odgovora na zahteve klijenata u uslovima kovid-krize.

On vidi ulogu asocijacije upravo u pomoći bankama u digitalizaciji, edukaciji i komunikaciji sa klijentima i širom javnošću.

Predsednik UO NLB Grupe Blaž Brodnjak istakao je značaj velikih promena i transformacija banaka, posebno u oblasti digitalizacije.

- Upravo zahvaljujući digitalizaciji mogli smo da budemo na usluzi klijentima 24/7, što je posebno bilo značajno tokom pandemije - rekao je Brodnjak.

Ističe da se banke danas mogu smatrati i tehnološkim kompanijama.

Dodao je da pored digitalne transformacije i dugoročnog uticaja na transformaciju bankarstva, budućnost banka pripada bankama koje budu imale visoko obučene, kompetentne zaposlene.

Predsednica Izvršnog odbora Eurobank a.d. Beograd Slavica Pavlović je kazala da je prethodna godina društvu i privredi donela nove i neočekivane izazove, ali da su odgovorna ekonomska politika, niska inflacija i stabilan finansijski sistem omogućili pravovremen i adekvatan odgovor na pandemiju.

- Posebno nas raduje veoma pozitivan odgovor klijenata koji se, uporedo s tradicionalnim bankarstvom, sve više okreću digitalnim uslugama što potvrđuje da smo na dobrom putu - rekla je Pavlović.

Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

Predsednik IO Erste banke Slavko Carić takođe je istakao trend digitalizacije u bankarstvu i primetio da sve više klijenata te banke preuzima izvode i plaćanja onlajn.

Dodao je da već desetak godina, opisuje odlazak u banku, kao odlazak kod lekara, pre nego odlazak u supermarket.

- Srbija je, možda, najbolje prošla od svih zemalja u regionu, kod nas u Erste grupi. Razlog za to je da je pad bruto nacionalnog dohotka bio najmanji u regiji - naglasio je Carić.

Na konferenciji se govorilo i o inovacijama, investicijama, ali i o tome da li banke mogu da učinu više na polju održivosti i dekarbonizacije.

Predsednik IO Komercijalne banke Vlastimir Vuković istakao je da je održivost deo poslovne filozofije Komercijalne banke i njenu potpunu integraciju u biznis strategiju.

- U Komercijalnoj banci i celoj NLB Grupi, mi smo u potpunosti posvećeni kreiranju održivih vrednosti za sve naše klijente, ali i za zajednicu u kojoj radimo i stvaramo. U tom kontekstu vidimo ne samo oporavak, već i dalji razvoj malih i srednjih preduzeća - rekao je Vuković.

Ističe da je Komercijalna banka, kao vodeća banka u Srbiji i regionu, u jedinstvenoj poziciji da pomaže u postizanju tih ciljeva, kroz svoje prisustvo u zemljama regiona.

- Naš strateški plan fokusira se na ključne oblasti - smanjenje siromaštva, klimatske promene i rizik od bolesti i ekonomske nejednakosti. Na taj način, Komercijalna banka omogućuje pomoć malim i srednjim preduzećima da integrišu SDG u svoje razvojne planove - zaključio je Vuković.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>