• 0

Potpisan trgovinski sporazum između Srbije i Britanije: Ostaje stepen trgovinske liberalizacije

Ministarka Tatjana Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zadržava nivo saradnje u svim oblastima

  • 0
Bakingemska palata, London, Velika Britanija, vrtovi

Foto: Pixabay/viviane6276

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod potpisale su Sporazum o partnerstvu, trgovini i sradnji između Srbije i UK, kojim se zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Sporazumom, koji je potpisan 16. aprila u Palati Srbija, postavljen je novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije.

Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog uspešno okončanih pregovora i formalnog obezbeđivanja nastavka uspešne saradnje u političkoj i ekonomskoj sferi.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine.

"Zaključenjem Sporazuma ne samo što je omogućeno vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranju uslova za dalji rast međusobne trgovine u interesu obeju zemalja, kao i za dalja ulaganja, već su i dodatno učvršćeni tradicionalno dobri odnosi naših zemalja", poručila je ministarka Matić.

Izrazila je očekivanje da će sa uspešnim sprovođenjem imunizacije protiv COVID -19 biti obnovljena i prethodno veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

Ona je tom prilikom posebno zahvalila Ujedinjenom Kraljevstvu na razvojnoj pomoći koju je pružala Srbiji u prethodnom periodu.

Ambasadorka Makleod istakla je da uz ličnu podršku premijera Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti. Uvećanje trgovine i investicija važan su deo te ambicije.

"Ovaj sporazum istovremeno potvrđuje našu zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača u obe naše države. Želim da čestitam pregovaračima u obe prestonice, na naporima koji su uložili".

Kaže da se raduje stupanju tog sporazuma na snagu, nakon ispunjavanja svih parlamentarnih procedura.

"Takođe se radujem još većem broju britanskih kompanija i stručnjaka koji će dati dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i napretku Srbije", rekla je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>