• 3

Da li su naknade dobre i nužne i kako utiču na cenu goriva?

Ukoliko do kraja godine proizvođači sirove nafte odreaguju i uspostave balans sa adekvatnom potražanjom derivata nafte odnosno benzina i dizela, doći će u tom slučaju i do normalizacije i stabilizacije cene goriva

  • 3
Benzin gorivo pumpa

Foto: Shutterstock

Pomoćnik ministrke energetike zadužen za naftu i gas Saša Stojanović izjavio je danas da naknade koje ulaze u cenu naftnih derivata imaju svoje dobre strane i da su nužne i istakao da Srbija zahvaljujući tome ima veoma kvalitetno gorivo i podstiče energetsku efikasnost.

- Kada je reč o naknadi za monitoring kvaliteta goriva koju obračunavaju proizvođači i uvoznici goriva, njena posledica je da Srbija ima visokokvalitetno gorivo koje ne zaostaje po kvalitetu za gorivom u zemljama EU - rekao je Stojanović Tanjugu.

Takođe, dodaje da od 2014. godine Srbija markiranjem goriva prenosi gorivo iz sivih u legalne tokove i da je država tako prihodovala u budžet 400 miliona evra.

"Tako da je ta naknada, koju obračunavaju proizvođači i uvoznici, više nego opravdana", istakao je on.

Navodi i da naknada za energetsku efikasnost, koja se obračunava od prošle godine, predstavlja deo sredstva koji će se u vidu podsticaja isplaćivati građanima za smanjenje potrošnje energije u stanovima.

Napominje da se često u javnosti čuje pitanje da li će na tržištu nafte doći do povećanja cena, ali da se za to ne mogu dati projekcije, jer politika cena u Srbiji zavisi od uvoza i cena nafte na svetkom tržištu.

Od oktobra cena naftnih derivata raste i taj porast je do 80 odsto na svetskom tržištu, dok je cena nafte u Srbiji skočila samo za devet do 11 odsto, istakao je Stojanović i napomenuo da je do toga došlo zato što sada postoji veća tražnja zbog povećanih privrednih aktivnosti na svetskom nivou.

nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Kaže i da su zemlje OPEK - a smanjile ponudu nafte na tržištu i da je zato došlo do poskupljenja.

"Srbija samim tim ne može da izbegne to poskupljenje. Takođe, kada komentarišemo cenu derivata u Srbiji, prosečna cena nafte za barel je sa 42,60 dolara skočila na 69 dolara, što je poskupljenje od 17 dolara, navodi Stojanović.

Sagovornik Tanjuga dodaje da ne treba smetnuti s uma, da je prošle godine došlo do značajnog sniženja cene nafte.

Nafta je imala rekordni minimum tokom pandemije, kaže i dodaje da je na tržištu dolazilo do poremećaja koji su se manifestovali povećanjem cena u krajnjoj maloprodaji.

"Ukoliko do kraja godine proizvođači sirove nafte odreaguju i uspostave balans sa adekvatnom potražanjom derivata nafte odnosno benzina i dizela, doći će u tom slučaju i do normalizacije i stabilizacije cene goriva", naveo je Stojanović.

Kaže da se zato ne očekuju veća iskakanja, ali i da Srbija ne može da utiče na cene pošto zavisi od uvoza nafte.

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    19. april 2021 | 13:47

    Samo o ceni goriva nemojte, tu su tek posebni aršini..

  • M2

    19. april 2021 | 14:35

    Litar iz rafinerije je oko 50, a ostalo

  • Map

    19. april 2021 | 15:07

    Ovaj nas zasmejava, imamo dobro i kvalitetno gorivo a naknade nam jos pomazu pri tome

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>