• 0

Ublažena pravila za dodelu grantova: Prvi put manje razvijeni regioni lakše do para

Nova odluka pomoći će da se podrže najmanje favorizovani evropski regioni da sustignu razvijene i smanje diparitet u pogledu ekonomskog blagostanja, dohotka i nezaposlenosti

  • 0
Biznis, posao, organizacija

Foto: Shutterstock

Regulatorno telo Evropske unije nadležno za pitanja državne pomoći ublažilo je danas pravila koja će zemljama članicama omogućiti da odobravaju više bespovratnih sredstava manje razvijenim regionima širom bloka kako bi se ostvarili zeleni i digitalni ciljevi usmereni na podsticanje ekonomskog rasta.

Evropska komisija je saopštila da će vladama biti dozvoljeno da daju veće investicione podsticaje, iznad aktuelnih ograničenja državne pomoći, najudaljenijim regionima na svojoj teritoriji, pograničnim i područjima u tranziciji, kao i regionima koji beleže gubitak stanovništva, prenosi Rojters.

Time će regionalna pomoć obuhvatiti sada 48 posto stanovništva EU u odnosu na ranijih 47 procenata.

Revidirane smernice stupaju na snagu 1. januara 2022.

„Nove regionalne smernice o državnoj pomoći, usvojene danas, omogućiće državama članicama da podrže najmanje favorizovane evropske regione da sustignu razvijene i smanje diparitet u pogledu ekonomskog blagostanja, dohotka i nezaposlenosti", navela je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager u saopštenju.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>