• 0

Haos na tržištu lizinga u komšiluku: Masovno oduzimaju prevoznicima vozila, neće reprogram

"Oduzeto minimalno 30 vozila u protekle dve nedelje. Dok od lizing kuća dobijamo informacije da masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija", kažu u Udruženju

  • 0
Brzina auto kola jurnjava pešački prelaz saobraćaj

Foto: Shutterstock

Hrvatsko udruženje Glas preduzetnika (UPG) upozorilo je na težak položaj povremenih prevoznika putnika kojima su nakon isteka moratorijuma lizing kuće počele da oduzimaju vozila, a na naplatu su im dospele sve kamate.

Iz UPG-a su apelovali da nadležni organi odmah donesu odluke i zadovoljavajući programi finansijske pomoći, prenela je Hina.

Dodaju da je Odbor za prevoz UPG-a održao sastanke krajem marta s predstvnicima Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture na kojima je dogovorena konkretna pomoć, nakon kojih vlada Hrvatske i nadležna ministarstva nisu donela odluku kako bi se rešio problem preduzetnika kojima su istekli moratorijumi.

Udruženje ističe da su lizing kuće tada inicijalno podržale zahteve povremenih prevoznika putnika i izrazile želju za odobravanjem daljih reprograma.

- Ono što nas je nakon takvog početnog stava lizing kuća neugodno iznenadilo je činjenica da su ipak krenule u oduzimanje vozila. Raspolažemo informacijama da je oduzeto minimalno 30 vozila u protekle dve nedelje. Dok od lizing kuća dobijamo informacije da masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija - tvrde iz ovog udruženja.

Prema saznanjima UPG-a, "lizing kuće odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurne da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila, za koja postoji prilika da se prodaju i za pola cene, ne odobravaju reprograme".

Tvrde takođe da se članovima UPG-a dešavalo "da potpišu reprogram na 12 meseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 meseci zamenjuje sa samo tri meseca".

Veliki problem, kažu u UPG, predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakva uputstva za nove moratorijume, odnosno za reprograme, prenosi Hina.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>