• 4

Nema više paljenja guma, zabranjeno i spaljivanje plastike za grejanje

Pripremaju se i projekti kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu

  • 4
Gume vatra dim požar ulica demonstrant čovek

Foto: Tanjug/AP

 U Srbiji će biti zabranjeno spaljivanje guma i plastike za grejanje, precizirano je amandmanom koji je na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije danas podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizama i energetiku.

To je jedan od nekoliko amandmana Odbora na predložena četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, a koji je predložen u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Zato je predloženo uvođenje novog člana koji se odnosi na zabranu spaljivanja gume i plastike u cilju grejanja, obrazložio je predsednik odbora Veroljub Arsić na sednici tog skupštinskog tela na kojoj su razmotreni podneti amandamani.

Drugim amandmanom, koji je odbor podneo na Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, precizira se da Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove zaštite životne sredine priprema planove, programe i projekte kojima se podstiče zamena kotlova na ugalj i mazut kotlovima na gas ili biomasu.

To se odnosi, kako kaže Arsić, i na zamenu peći na ugalj i druge vrste goriva visoko efikasnim pećima na drvnu masu, kao i na ugradnju solarnih panela.

plastika, zagađenje

Foto: Pixabay

Trećim amandmanom odbora se precizira da je visina prekršajne kazne 150.000 dinara, umesto 150 miliona dinara kako je prvobitno predloženo.

Na Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije poslanici su podneli šest amandmana, koje je prihvatila i Vlada Srbije, a odbor je podneo jedan amandman.

Na izmene Zakona o energetici poslanici su podneli devet amandmana, od koji je Vlada Srbnije odbila jedan.

Na izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima poslanici su podneli devet amandmana, Vlada je prihvatila sve amandmane, a odbor je podneo pet amandmana.

Amandmanima odbora na izmene tog zakona se, između ostalog, preciziraju odredbe zakona koje se odnose na investicioni sporazum koji zaključuju vlada i investitor koji je stekao pravo na esploataciju, kao i odredbe koje se odnose na odborenje za gradnju rudarskih objekata ili izvođenje rudarskih radova.

Amandmani će sutra biti razmotreni na sednici parlamenta.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    19. april 2021 | 17:17

    Hahaha, kako nema, moja "bolesna" komšinica godinama u bašti pali smeće, plastične flaše, gume, smrdi žuveti se ne može, prijavljivao sam stanici policije u Apatinu, smiju se i gledaju kao mulci. Nakon par dana opet pali, opet odem prijaviti, nisu prošli put NIGDE NI ZAVELI, primitivci, lenštine i neradnici, čuvari reda i zakona?! Strašno, prozori se otvoriti ne mogu, a policija ismijava narod, nisam jedini ponižen i ismijan.

  • А

    19. april 2021 | 17:04

    Железара шта се са њом дешава

  • Sara

    19. april 2021 | 17:45

    Krušik Valjevo, Zorka Sabac,moze li se dim resiti,sta eaditi sa njima ili je taj njihov dim kiseonik ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>