• 1

Srbija kaznila kompaniju iz Hrvatske: Moraju da uplate u naš budžet milione jer nisu prijavili posao

Mera je određena zbog neispunjavanja zakonske obaveze

  • 1
Šta je sve poskupelo od početka godine?

Foto: Shutterstock

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je kaznila zagrebačku Fortenovu grupu jer nije prijavila koncentraciju, odnosno preuzimanje više firmi, među kojima su Frikom, Dijamant, Mivela, PIK Vrbovec i Kikindski mlin, sa sedištem u Srbiji, a koje su poslovale u okviru Agrokora.

Kako je saopšteno, zbog toga što preuzimanje 21 privrednog društva nije sprovedeno u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, Komisija je Fortenova grupi, naslednici Agrokora, naložila da na račun budžeta Srbije plati 8,8 miliona dinara.

Ta mera je određena zbog neispunjavanja zakonske obaveze prijave koncentracije, koja je po oceni Komisije dozvoljena i ne predstavlja povredu konkurencije.

Komisija je 2019. godine pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koju se sprovela Fortenova grupa iako nije bila odobrena.

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>