• 2

Kripto euforija zahvatila i nemačkog giganta: Koliki je rizik takvog ulaganja?

- Nemamo pojma gde će biti Celo za pet do deset godina, ali je naša zamisao da neće nestati - rekao je Andreas Ditrih, šef centra za blokčejn rešenja u sektoru "Dojče Telekoma T-Sistems MMS"

  • 2
kripto Foto: Freepik

"Dojče Telekom" je investirao u blokčejn platformu Celo za finansijske transakcije virtuelnom valutom, koja omogućava korisnicima pristup - preko mobilnih telefona - projektima "decentralizovanog finansiranja", čime će zaobići tradicionalne finansijske kompanije, saopšteno je danas iz ove nemačke kompanije.

Nije obelodanjeno o kolikoj je investiciji reč. "Dojče Telekom" je takođe naveo da je kupio izvesnu količinu digitalnog tokena Celo, ne precizirajući iznos, a koji se koristi na toj platformi, pridruživši se tako velikim kompanijama poput "Tesle" koji je investirao u digitalne valute.

Decentralizovani finansijski projekti nude usluge u rasponu od razmene kripto valuta, preko kreditiranja do osiguranja, omogućavajući korisnicima da zaobiđu tradicionalne finansijske kompanije. Ovaj, uglavnom neregulisani sektor, poznat pod nazivom "DeFaj", eksplodirao je tokom pandemije kovid-19, pri čemu je vrednost kripto valuta na takvim platformama ove godine skočila tri puta, na oko 60 milijardi dolara.

Kompanija Celo, sa sedištem u San Francisku, koja se koristi u više od 100 zemalja, omogućava korisnicima da šalju i primaju novac u formi tokena putem mobilnih telefona, kaže suosnivač Rene Rajnsberg. Token Celo ima tržišnu kapitalizaciju od oko 800 miliona dolara u odnosu na jedan bilion dolara kapitalizacije bitkoina.

- Nemamo pojma gde će biti Celo za pet do deset godina, ali je naša zamisao da neće nestati - rekao je Andreas Ditrih, šef centra za blokčejn rešenja u sektoru "Dojče Telekoma T-Sistems MMS".

Mada su se pojedini globalni korporativni investitori priključili trendu trgovanja i plaćanja digitalnim valutama, neki finansijski rukovodioci i računovođe zaziru od rizika da svoje bilanse stanja i reputaciju izlože ovoj vrsti izuzetno volatilne i nepredvidive imovine.

Iz "Dojče Telekoma" kažu da bilo kakve fluktuacije vrednosti Celo tokena koje poseduje ne bi imale primetan uticaj na njegove poslovne rezultate, imajući u vidu obim investicije, ali nisu naveli koliko ona iznosi.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lj

    20. april 2021 | 23:02

    Uložili onoliko koliko mogu da podnesu gubitak. Tako svi treba da postupe sa ulaganjem u plemenite metale i ostale investicije.

  • Ilija

    20. april 2021 | 13:36

    Velik je rizik

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>