• 1

Koliko je London ugrožen posle Bregzita? Grad dvoraca i mostova privlači sve više firmi

Najviše firmi se preselilo u Dablin, ukupno 135. Sledi Pariz sa 102 firme, onda Luksemburg koji je privukao 95 kompanija

  • 1
Bakingemska palata, London, Velika Britanija, vrtovi Foto: Pixabay/axintecprn

London posle Bregzita definitivno više nije isti, tačnije gubi svoju finansijsku moć, a to je potvrdilo i aktuelno istraživanje. Oko 440 finansijskih firmi premestilo je svoje aktivnosti, radnike i ukupno 1.400 milijardi dolara imovine - iz Britanije u EU.

Savetodavna kuća "New Financial" izveštava da "najgore tek sledi". Njihov stav je da su tek na kraju početne faze Bregzita, te da će ove cifre rasti vremenom. Kada je reč o ravnomernom pristupu tržištu finansijskih usluga, EU nije bila mnogo blagonaklona prema Britancima, koji od januara nisu uključeni u trgovinski sporazum Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Autori studije dalje navode da je možda bolje da se ovaj "sektor pomiri sa štetom nastalom nakon Bregzita, i usredsredi se na podešavanje okvira u Britaniji". Oko 7.400 radnih mesta prebačeno je iz Britanije u EU, a bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odloženi zbog blokada putovanja u vezi sa kovidom.

"New Financial" zaključuje i da se iz Britanije preselilo više firmi nego što se očekivalo, i "znatno više" nego što je pokazalo njihovo istraživanje iz 2019. Tada je Britaniju napustilo 269 preduzeća.

Bačeno je jače svetlo na ovaj grad

Prestonica republike Irske postaje sve privlačnija. Naime, najviše firmi se preselilo u Dablin, ukupno 135. Sledi Pariz sa 102 firme, onda Luksemburg koji je privukao 95 kompanija, pa Frankfurt sa 63 i Amsterdam sa 48.

Dablin Dablin / Foto: Pixabay

Autori istraživanja kažu da je "preraspodela njihovih aktivnosti širom Evropske unije vratila sat nekih 20 godina unazad". Banke su premestile ili premeštaju više od 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravajuće kuće i menadžeri imovine preneli su više od 100 milijardi funti.

Na duže staze, očekuje se da će Frankfurt biti lider nakon Londona kada je reč o imovini, dok bi Pariz mogao da bude pobednik po pitanju radnih mesta. Sve je popularniji i Amsterdam, koji je početkom godine Londonu "preoteo" poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje deonicama.

Ali, pretpostavlja se da i Unija ima šta da izgubi. Naime, iz "New Financial" ocenjuju da bi u obrnutom smeru - od 300 do 500 manjih firmi, iz oblasti finansija, moglo da preseli svoje kancelarije iz EU u Britaniju.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    21. april 2021 | 10:14

    Neka hvala moje Sagonjevo najlepse.Dodjite da vidite zemaljski raj na Kopaniku.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>