• 1
 ≫ 

Nemačka dobila zeleno svetlo da ratifikuje zakon o EU fondu za oporavak

 ≫ 

Zakonom koji treba da se ratifikuje, podiže se gornja granica nacionalnih doprinosa u budžet EU za 0,6 procentnih poena na 2,0 posto bruto nacionalnog dohotka (BNI) do 2058. godine

  • 1
nemačka zastava

Foto: Freepik.com

Nemački ustavni sud otvorio je put toj zemlji da potpiše zakon kojim se ratifikuje Fond za oporavak Evropske unije, pošto je odbacio tužbe protiv investicionog plana koji će finansirati zajedničkim zaduživanjem svih zemalja članica EU.

Ova odluka je od suštinskog značaja za pokretanje finansiranja potrošnje u 27-članom bloku iz Fonda vrednog 750 milijardi evra, radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19.

Prema mišljenju nemačkog Ustavnog suda "posledice od odobravanja privremene mere i zakona koje se smatraju neustavnim, manje su od posledica odobravanja mere i ustavnih prepreka koje bi se kasnije pokazale kao neosnovane".

Zakonom koji treba da se ratifikuje, podiže se gornja granica nacionalnih doprinosa u budžet EU za 0,6 procentnih poena na 2,0 posto bruto nacionalnog dohotka (BNI) do 2058. godine, kako bi se obezbedila otplata duga u slučaju da nema dovoljno novca od poreza za tu svrhu.

Sedam od osam sudija podržalo je odluku, navedeno je u rešenju suda.

Nemački vrhovni sud doneo je u martu zabranu da predsednik zemlje potpiše ovaj zakon o Fondu za oporavak EU zbog žalbe koju su podneli stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) i grupa pod nazivom Alijansa građanske volje.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>