• 1

Satnica za žene niža čak 14 odsto: Ove zemlje Evrope prednjače po dominaciji muškaraca u biznisu

Brojna istraživanja govore da su zaposlene žene "prošle gore" u 2020. od muškaraca, a evo i zašto

  • 1
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene Foto: Freepik.com

Kada je rad od kuće postao masovna pojava, milioni žena su, zapravo, ubrzo počeli da osećaju negativne posledice tog načina rada.

Ne samo da su zaposleni, u globalu, u proseku radili do tri sata duže po danu, već su žene istovremeno morale da se bave poslom i decom, brigom o kući. Kako škole i obdaništa nisu radili, sav teret je, navode razne studije, bio na njima.

S druge strane, više od 50 odsto žena koje nemaju decu reklo je "kako oseća da treba stalno da budu dostupne za poslodavca". Kada se govorilo o uticaju na blagostanje zaposlenih, kompanije su se uglavnom fokusirale na one "opšte" momente.

Ipak, mame koje su morale da rade, a nisu imale kome da ostave decu na čuvanje, našle su se u bezizlaznoj situaciji. To je mnoge nateralo da daju otkaz. I ne samo to, nastavlja se problem s jazom u platama među polovima. Podaci Eurostata kažu da su žene iz EU u 2019. imale u proseku 14,1 odsto nižu bruto satnicu od muškaraca.

Taj disbalans svakako nije svuda isto izražen, a najviše se oseća u Estoniji (21,7%), Letoniji (21,2%), Austriji (19,9%) i Nemačkoj (19,2%). Suprotno tome, najmanje razlike u zaradama među polovima primećene su u Luksemburgu (1,3%), Rumuniji (3,3%), Italiji (4,7%) i Belgiji (5,8%).

Posle Nemačke, koja je na 4. mestu ove liste posmatrajući najviši nivo razlike, nalaze se Češka, Slovačka, Švajcarska, Mađarska, Finska, Francuska, Holandija, Bugarska, Danska, Island, Litvanija, Norveška, Španija, Švedska, Malta, zatim Hrvatska, Irska, Portugal, Grčka, Kipar, Poljska, Slovenija.

Pandemija kovida-19 je dodatno pogoršala stanje i kada je reč o visokim, menadžerskim pozicijama. Naime, samo trećina žena se nalazi na rukovodećim mestima u EU. Nemačka je napravila korak ka tome da smanji razliku, ali je činjenica da lepši pol "kaska" više od jednog veka za jačim polom, u pogledu primanja.

Eurostat navodi i da su, prema položaju u kompanijama, žene najmanje ravnopravne sa muškarcima u Hrvatskoj, gde se svega 24% nalazi na menadžerskim pozicijama. Sledi Holandija sa 26% i Kipar sa 27 procenata.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. april 2021 | 13:12

    Како за исти посао различита дневница?... Зар то није свуда законски регулисано?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>