• 0

"Otvaranje velikog broja fabrika gura naš BDP napred. Očekujemo rast do 6 odsto"

Ističe se i da je industrijska proizvodnja u prva dva meseca ostvarila stabilan međugodišnji rast od 2,6 odsto

  • 0
sinisa mali

Siniša Mali / Foto: MINFIN

- U prvom kvartalu ove godine država je planirala deficit u budžetu od 80,9 milijardi dinara, a iznosio je samo 23,5 milijardi dinara - izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali.

Ministar je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala bolju naplatu prihoda za oko 50 milijardi dinara.

- Uprkos pandemiji, ogromnoj ekonomskoj krizi u celom svetu, a posebno u Evropi, uprkos tome što masovna vakcinacija nije završena i ne radi se toliko brzo, naša zemlja je ostvarila ne samo pristojne, već i izuzetne rezultate - rekao je Mali u Narodnoj skupštini gde obrazlaže Predlog zakona o izmenama zakona o budžetu za 2021. godinu.

Ističe i da su povoljna kretanja u realnom sektoru i da je industrijska proizvodnja u prva dva meseca ostvarila stabilan međugodišnji rast od 2,6 odsto.

Mali ukazuje i da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji na istorijskom maksimumu. "To je posledica otvaranja velikog broja fabrika u prethodnom periodu. To je rezultat koji nam gura BDP napred i ovakav rezultat kada je deficit u pitanju", naveo je Mali.

U prva dva meseca, takođe, ostvaren je i rast prometa u trgovini na malo, kao i spoljno-trgovinska razmena. Mali navodi da su na osnovu svih tih rezultata očekivanja da će u prvom kvartalu Srbija imati pad BDP-a oko 0,5 odsto, a bio je planiran minus 1,3 odsto.

- To nam daje za pravo da sa ovakvim rebalansom budžeta, strukturom investcija i trećim paketom pomoći, očekujemo da ćemo sigurno doći do šest odsto rasta našeg BDP-a - rekao je Mali i dodao da Srbija i dalje cilja da bude jedna od najboljih u Evropi. Istakao je da taj rezultat nije slučajan, već da je nastao zahvaljujući paketima mera pomoći, koje je država sprovela prošle godine.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>