• 2

Putin traži da se pokrenu privatna ulaganja: Otvaranje radnih mesta jedan od prioriteta

Između ostalog, Putin je govorio i o potrebi uklanjanja prekomernih ograničenja na polju devizne kontrole za izvoznike sa tzv. neregresivnim finansiranjem

  • 2
Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Otvaranje i očuvanje radnih mesta jedan je od ključnih zadataka svih zemalja u ovoj krizi, pa ni Rusija nije izuzetak. Vlada te zemlje je, naime, preduzela mere bez presedana kako bi podržala ekonomiju.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini istakao je da je spaseno pet miliona radnih mesta tokom pandemije, i poručio da će vlada nastaviti da stimuliše privatne investicije.

Pored očuvanja zdravlja i života građana Rusije, jedan od prioriteta je otvaranje novih radnih pozicija, te je Putin naložio vladi da razvije program dodatnih mera za podršku malim i srednjim preduzećima, prenosi RT.

- Da bi podržala otvaranje novih radnih mesta, vlada će podstaći preduzetničku inicijativu, podstaći privatnu inicijativu - rekao je Putin, navodeći da se očekuje da će profit komercijalnog sektora ove godine biti rekordno visok, uprkos svim problemima koje uzrokuje korona.

Predlozi o "poreskim podsticajima, pristupačnim kreditima, o rastu obima prodaje proizvoda, uključujući i kupovine od velikih državnih kompanija" trebalo bi da budu podneti u roku od mesec dana. Predsednik Rusije je, takođe, naveo da prošlogodišnja odluka da se prepolovi premija osiguranja za mala i srednja preduzeća sa 30 na 15 posto - neće biti revidirana.

Putin kaže i da je odžavanje inflacije u okviru utvrđenih parametara - "izuzetno važan zatak", te da Vlada Rusije i Centralna banka treba da nastave da vode odgovornu finansijsku politiku i obezbede makroekonomsku stabilnost.

Predsednik Rusije je više puta govorio i o tome da želi da smanji stopu siromaštva u zemlji, pa je sada ponovo naglasio da je još jedan glavni cilj vlade da obezbedi realni rast prihoda stanovništva.

Između ostalog, Putin je govorio i o potrebi uklanjanja prekomernih ograničenja na polju devizne kontrole za izvoznike sa tzv. neregresivnim finansiranjem (vrsta komercijalnih kredita koji se otplaćuju isključivo iz dobiti od projekta koji se finansira zajmom).

Video: Putin se obratio novinarima čim je primio drugu dozu vakcine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    22. april 2021 | 08:02

    Ako je stanje kao u Srbiji da kada otvoris firmu radis samo za drzavu onda od toga nema nista

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>