• 0

Za hiljade radnika ponovo važi skraćeno radno vreme: Ovo je glavni razlog, a šta će biti sa platama?

Daimler i Folksvagen uvode staru-novu meru, jer je nestašica čipova uzela maha

  • 0
Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz EQS / Foto: Mercedes-Benz

Zbog nestašice čipova trpe mnoge industrije, a ponajviše automobilska, koja je taman počela da se oporavlja od korona krize. Ipak, izgleda da će morati da uspore tempo.

Azijske kompanije ne mogu da stignu da u roku proizvedu potreban broj čipova, dok isporuke kasne. Zato je nemački gigant Daimler odlučio da opet skrati radno vreme, i to za hiljade radnika.

Ovom aktuelnom merom najviše će biti pogođeni radnici u fabrikama u Raštatu i Bremenu, gde se proizvode vozila marke Mercedes. Plan kreće da se sprovodi od sutra, do kraja naredne nedelje.

Samo u bremenskoj fabrici zaposleno je više od 12.000 radnika, dok ih je u Raštatu upola manje. Odluka o ponovnom skraćenom radnom vremenu ne odnosi se na zaposlene na strateškim projektima i osnovnim poslovima. Istu meru je uveo i Folksvagen.

Podsećamo, do nagle blokade u optimalnoj isporuci čipova automobilskim kompanijama došlo je zbog pojačane potražnje u TV i gejming industriji. Daimler je početkom ove godine već skratio radno vreme u te dve fabrike, iz istog razloga, kao i u pogonu u Mađarskoj.

Iz kompanije kažu da je "trenutna situacija nestabilna", i nisu hteli da komentarišu nove mere koje direktno utiču na smanjenje proizvodnje. Radi uštede, nije isključeno da će nemački div smanjiti plate radnicima. Vlada im, ipak, svakako nadoknađuje izgubljeni deo, u sklopu programa Kurcarbajt.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>