• 8

Ovako je izgledalo farbanje aviona sa Teslinim likom: Samo za plavu boju korišćeno 19 tonova

Novi avion Erbas A330, koji će domaća kompanija "Er Srbija" koristiti na svojim letovima prema Njujorku, trebalo bi da stigne na Aerodrom Nikola Tesla za dva dana

  • 8
Avion Nikola Tesla

Printskrin: Youtube/Air Serbia

Nedavno smo pisali o tome kako je novi avion "Er Srbije" sa likom srpskog genija oduševio javnost, a najnovija vest je da bi širokotrupni putnički mlaznjak Erbas A330 - koji će spajati Beograd i Njujork - trebalo da stigne na aerodrom naše prestonice za dva dana, odnosno 24. aprila.

Avion će leteti pod imenom "Nikola Tesla" i vizuelno će se svakako dosta razlikovati od ostatka flote domaćeg avio-prevoznika. Nova letelica "Er Srbije" je, u ovakvom izdanju, nastala u Šenonu, u Irskoj. U videu ispod možete videti kako je izgledao proces oslikavanja i farbanja, pri čemu su korišćene 22 različite boje i oko 250 litara farbe.

Ono što je još interesantnije, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smene, kako bi se završio ovaj posebni avion, a timove je činilo oko 10 ljudi u jednoj smeni. Takođe, iz "Er Srbije" je saopšteno da će modifikacija postojećeg dizajna biti primenjena isključivo na ovom avionu.

Krase ga dinamične linije, kao simboli pokreta i brzine, sa glavnim detaljem na vertikalnom stabilizatoru u vidu lika Nikole Tesle. Prepoznatljiva plava, kao deo korporativnog identiteta nacionalne kompanije, izabrana je za osnovni kolorit Teslinog lika, za čiji je grafički prikaz upotrebljeno 19 različitih tonova ove boje.

- Dolazak aviona Erbas A330 u novi dom u Beogradu je izuzetno važan događaj za Er Srbiju. Velika nam je čast što će naš avion nositi ime i lik Nikole Tesle. Činjenica da je veliki genije sa ovih prostora, ali da je veći deo svog života proveo u Njujorku, dodatno daje na značaju simbolici njegovog lika na avionu koji povezuje Beograd i poznatu metropolu - rekao je Dankan Nejsmit, generalni direktor "Er Srbije".

Proizveden je 2008. i godinu dana je mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti "Er Srbije", a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija "Aeroflot". U srpskom registru vazduhoplova, letelica "Nikola Tesla" biće upisana kao YU-ARB.

Takođe se navodi da će, za razliku od prvog Erbas A330 aviona "Er Srbije", ovaj imati Rols-Rojs motore. Imaće i konfiguraciju sa 21 sedištem u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Koncept novog jelovnika inspirisan je režimom ishrane Nikole Tesle i zasniva se na tri ključne reči koje mogu opisati njegovo delo i patente - Energija; Frekvencija; Vibracija.

Meni za putnike ekonomske i biznis klase, kreiran u saradnji sa šefom kuhinje Zoranom Miškovićem, inspirisan je Teslinim detinjstvom, studentskim danima i boravkom u Njujorku. Putnici će ove obroke moći da pronađu u meniju označene sa slovom T - Teslin način.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>