• 2
 ≫ 

Mali o frilenserima i pomoći od 60 evra: "Želimo da poručimo građanima da je država jaka"

 ≫ 

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada ce važiti do sada dogovoreni uslovi

  • 2
plaža, laptop

Foto: Freepik.com

Ministar finansija, Siniša Mali, izrazio je danas zadovoljstvo zbog postignutog dogovora sa frilenserima o naplati poreza za koji kaže da nije ugrozio poreski sistem, a nađeno je rešenje i za socijalno ugroženu kategoriju frilensera.

Mali je u Skupstini Srbije obražložio izmene Zakona o porezu na dohodak građana i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se reguliše naplata poreza za frilensere.

- U poslednjih par meseci imali smo veliki broj razgovora sa frilenserima, juče je bio poslednji gde smo uspeli da usaglasimo konačno rešenje i to je zakon je pred vama - rekao je Mali.

Vlada je juče saopštila da je prihvatila predlog udruženja frilensera da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto, a da je na sastanku dogovoreno da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Mali je precizirao da se obaveze, po osnovu poreza i doprinosa, utvrđuju rešenjem Poreske uprave i naveo da frilenseri koji zarađuju mesečno do 64.000 dinara - neće imati obavezu da pokriju zaostale poreze i doprinese.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada ce važiti do sada dogovoreni uslovi.

Ministar Mali je rekao da će oni koji zarađu više od 64.000 dinara imati vremena do 1. januar 2022. svoje poslovanje usaglase sa zakonom, odnosno da se registruju kao preduzetnici ili da osnuju pravno lice i doo.

- Otvaramo razgovore za možda još drugačije definisanje frilensera kroz novi zakon o fleksibilnim oblicima rada. Poziv je upućen i frilenserima da učestvuju u radnoj grupi - rekao je Mali.

sinisa mali

Siniša Mali / Foto: MINFIN

Uz ta dva zakona, Mali je parlamentu obrazložio i Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, kao i dva zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje pandemije.

Usvajanjem Predloga zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije - stvoriće se osnov za isplatu ukupno 60 evra u ovoj godini svakom građaninu koji se prijavi za tu vrstu pomoći.

To je jedan od pet zakonskih predloga koji je Mali obrazložio u Skupštini Srbije, a koji kako kaže, s jedne strane idu uz rebalans ovogodišnjeg budžeta, a s druge strane - treba da doprinosu još boljem privrednom ambijentu i podizanju životnog standarda građana, kako bi se olakšala borba protiv kovida-19.

Podsećamo, prijava za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila i trajaće do 15. maja, s tim da od 5. maja kreće i prijava preko kol centara, do tada preko sajta Uprave za trezor, a Mali je pozvao sve punoletne građane da se prijave ukoliko žele pomoć od države od 60 evra.

Mali je naveo da se prošle godine za isplatu 100 evra prijavilo 4.325.500 građana, a da je ona isplaćena za 6.200.000 građana. "Isti princip je i ove godine. Najstariji sugrađani ne treba da se prijavljuju, kao ni korisnici socijalne pomoći i lica u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija", rekao je Mali, i dodao "želimo da poručimo građanima da je država jaka i stabilna".

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    22. april 2021 | 13:59

    60 evra na dve rate ,jako ste stabilni...pa u Nemackoj dete kad progleda ima veću penziju nego neko kod nas što je 40 god radio🤣🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>