• 0

Ako voz kasni duže od 60 minuta, imate pravo na povraćaj novca: Šta ako, ipak, nastavite putovanje?

Novim rešenjima će se, prema objašnjenju ministra, dostići evropski nivo prava putnika u železničkom saobraćaju

  • 0
voz

Foto: Freepik

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o ugovorima o prevozu u železnickom saobraćaju predviđeno je da kada voz kasni duže od sat vremena, putnik može da prekine putovanje i zatraži da mu se vrati sav novac koji je dao za voznu kartu.

Ako, pak, odluči da ipak nastavi putovanje, putnik može tražiti deo novca, i to 25 odsto ako voz kasni između 60 i 119 minuta, odnosno 50 odsto u slučaju kašnjenja dužeg od dva sata.

Ovaj zakonski predlog je ušao u skupštinsku proceduru, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da su železničari dobili prelazni period od dve godine da ovu zakonsku odredbu i primene.

- Kako je u toku veliki broj infrastrukturnih radova na srpskim prugama, što je trenutno značajna prepreka redovnosti i pouzdanosti usluge, dat je prelazni period da se usluge prilagode i prevoznici finansijski stabilizuju svoje poslovanje - objasnio je Momirović.

Novim rešenjima će se, prema objašnjenju ministra, dostići evropski nivo prava putnika u železničkom saobraćaju, što je jedan od ciljeva donošenja zakona, dok je drugi, motivacija prevoznika da podignu kvalitet usluga i unaprede pouzdanost železničkog putničkog saobraćaja.

Video: Od Jakova do Novog Beograda stizaće se za samo 10 minuta: Auto-put Miloš Veliki dobija nastavak

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>