• 0

Žene u Srbiji u boljem položaju od mnogih Evropljanki: Ministarke podigle prosek

Kada govorimo o zemljama regiona, a "merimo" rodnu ravnopravnost, Slovenija se nalazi na 41. mestu, Hrvatska na 45, dok je Crna Gora zauzela 48. poziciju

  • 0
posao Foto: Freepik

Ako je sudeći po novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (eng. WEF) za 2021. godinu, Srbija se dobro kotirala na listi zemalja u kojima se tumači rodna ravnopravnost.

Naša država je zauzela 19. mesto među 156 zemalja, i zapravo, našla se među pet zemalja koje su ostvarile najveći progres u kontekstu rodne ravnopravnosti, u odnosu na 2020. godinu.

Zemlje koje su takođe smanjile rodne razlike u poslednje vreme, i to za 4,4 procentna poena ili više, jesu Litvanija, Timor-Leste, Togo i Ujedinjeni Arapski Emirati. Analiza WEF-a pokazuje da su žene u Srbiji, recimo, u boljem položaju od onih u Danskoj ili Holandiji.

Zanimljivo je da su se na ovoj listi, ispod naše zemlje, našle Austrija, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i već pomenute dve države. Takođe, WEF navodi da je Srbija jedna od šest zemalja (SAD, Belgija, Mozambik, Liban, Litvanija) u kojima se procenat žena - ministarki povećao u odnosu na 2019, sa 19% na 43,5%.

Kada govorimo o zemljama regiona, a "merimo" rodnu ravnopravnost, Slovenija se nalazi na 41. mestu, Hrvatska na 45, Crna Gora je zauzela 48. poziciju, a slede Severna Makedonija i BiH, koje se nalaze na 73, odnosno 76. mestu.

Aktuelni izveštaj Svetskog ekonomskog foruma dodatno je potvrdio ustaljeno mišljenje da je razlika među polovima najmanje primetna na severu Evrope, u zemljama kao što su Finska i Norveška, zatim na Islandu, ali i Novom Zelandu.

Ako se pitate koje mesto je zauzela najjača ekonomska sila sveta - SAD, odgovor je 30. WEF je ustanovio i da žene "kaskaju" za muškarcima čak 136 godina kada je reč o jednakosti. Procena je i da će biti potrebno više od dva i po veka (268 godina), kako bi se premostio ekonomski jaz među ženama i muškarcima.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>