• 0
 ≫ 

Evrozona se oporavlja bolje od očekivanog: Uslužni sektor se adaptirao na blokade

 ≫ 

Prema fleš rezultatima istraživanja "IHS Markita", kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na devetomesečni maksimum u aprilu

  • 0
evropa Foto: Freepik

Oporavak evrozone u aprilu, od ekonomskog pada izazvanog pandemijom, mnogo je snažniji nego što se očekivalo, jer se industrija usluga adaptirala na uslove blokada i nenadano vratila na staze rasta, pokazalo je današnje istraživanje analitičke kompanije "IHS Markit".

Budući da se kontinent suočio sa novim talasom epidemije kovida-19, vlade su ponovo uvele stroge mere ograničenja kako bi sprečile širenje zaraze, primoravši deo preduzeća na ponovno zatvaranje, a građane da ostanu kod kuće. Zbog toga se u ovom kvartalu očekivalo da će ekonomski oporavak biti znatno slabiji.

Međutim, prema fleš rezultatima istraživanja "IHS Markita", kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na devetomesečni maksimum u aprilu, na 53,7 poena sa 53,2 boda u martu.

Cifra iznad 50 poena označava rast ekonomske aktivnosti. U dominantnom sektoru usluga, indeks PMI se popeo na 50,3 boda sa martovskog nivoa od 49,6 poena, nadmašivši medijan prognozu ekonomista u Rojtersovoj anketi koji su prognozirali da će pasti na 49,1 poen.

Istovremeno, za fabrike u monetarnoj uniji ovo je najaktivniji mesec od sredine 1997, kada je počelo da se sprovodi ovo istraživanje, pri čemu je indeks koji meri vrednost proizvodnje dostigao najvišu kotu.

Francuska poslovna aktivnost je takođe porasla snažnije nego što se predviđalo, jer je druga po veličini ekonomija zone evra pokazala znake otpornosti. U Britaniji su preduzeća takođe zatrpana novim porudžbinama jer zemlja ukida neka od ograničenja uvedena zbog kovida, što nagoveštava brz ekonomski oporavak.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>