• 4

Crnogorci opet pretekli region: Nude "stabilni novčić", jedan stejblkoin vredi kao jedan evro

Na pitanje koliko je ovaj način plaćanja bezbedan, odgovara da će svaki korisnik koji se bude registrovao dobiti svoju adresu, kao i mogućnost da šalje sredstva samo na adrese koje su već verifikovane

 • 4
kripto, bitkoin

Foto: Freepik

U Crnoj Gori je promovisan projekat za uvođenje stejblkoin (stablecoin) perpera, digitalne valute čija bi vrednost bila fiksirana za evro.

Početak primene se očekuje u sferi turizma, budući da Crna Gora kao destinacija može na ovaj način da istakne dodatnu prednost u odnosu na one zemlje sa sličnom ponudom, u kojima ovakve povoljnosti ne postoje.

Stejblkoin perper, kako se navodi, mogu da koriste svi - građani, turisti i privredni subjekti, jednostavnom zamenom evra. Ovakva konverzija sredstava naziva se tokenizacija, a vrednost koju će jedan perper imati uvek će iznositi jedan evro.

Drugim rečima, ne postoji rizik od gubitka vrednosti u slučaju pada cene, kao što je to slučaj sa volatilnim kriptovalutama. Upravo zato se ova vrsta digitalnog novca naziva stejblkoin, jer je njihova vrednost trajno vezana za postojeću fizičku valutu, objašnjava se u prilogu.

Ideja o kreiranju crnogorskog stejblkoina nastala je pre tri godine, kada su u potrazi za pametnom implementacijom blokčejn tehnologije dva čoveka paralelno kreirala prve tokene. U pitanju su crnogorski naučnik koji radi u Nemačkoj, Aleksandar Kapisoda, i Ivan Joličić, koji vodi kodni tim angažovan na ovoj ideji.

Prema rečima Joličića, biće emitovano onoliko perpera koliko bude uplaćeno novca za to, odnosno, korisnici će u željenom iznosu moći da razmene svoje evre za perpere.

- Za sada ovaj metod funkcioniše uplatom na žiro-račun banke koji se za ovu namenu koristi, i to je moguće učiniti u svakom obliku u kojem se sredstva prenose sa jednog na drugi račun, odnosno uz korišćenje svih dostupnih bankarskih mehanizama uplate novca, a u toku je izrada sistema koji će u narednim mesecima omogućiti da se dopuna računa, na kojem su perperi, obavlja direktnim korišćenjem platne kartice korisnika - objašnjava on.

Na pitanje koliko je ovaj način plaćanja bezbedan, odgovara da će svaki korisnik koji se bude registrovao dobiti svoju adresu, kao i mogućnost da šalje sredstva samo na adrese koje su već verifikovane.

- To znači da ne postoji mogućnost da se sredstva nađu na nepoznatoj adresi, odnosno da budu otuđena i usmerena na neku neželjenu, nepoznatu lokaciju, već isključivo iz digitalnog novčanika korisnika u digitalni novčanik subjekta kojem on želi nešto da plati - pojasnio je Joličić.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hahahag

  24. april 2021 | 09:31

  Moderne prevare

  5
  3

  Podelite komentar

 • Suri

  24. april 2021 | 10:08

  Ko ce podmiriti troskove kupovine te virtuelne valute. Imas Evro i onda sa njim u CG mozes da se slikas, ali zato mozes da kupis stejbikoin za evro i da tom transakcijom dobijes manju vrednost od one koju si ulozio, jer proviziju transakcije neko mora da plati, a platice je kupac stejbikoina zar ne?

  4
  2

  Podelite komentar

 • Majkl Džondar

  24. april 2021 | 09:50

  Ne vidim svrhu ovoga. Isto kao i obične pare. Ali eto malo samo kao reklame. 😊

  4
  1

  Podelite komentar