• 0

Ako bi bitkoin dostigao ovaj nivo, svet bi imao polovinu kripto milijardera: Koliko je cilj daleko?

Širi bitkoin ekosistem nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje kompanije ili institucije

  • 0
bitkoin

Foto: Freepik.com

Ako bi cena bitkoina dostigla 200.000 dolara, polovina svetskih milijardera bili bi kripto milijarderi, nedavno je primetio izvršni direktor "Coinbase"-a, Brajan Armstrong.

Čak i uz manje procene koje trenutno prevladavaju, ovo kripto bogatstvo ima ogroman potencijal da preoblikuje filantropiju, piše Blumberg.

Inače, vrednost najpopularnijeg kripto novčića oslabila je u poslednje vreme, delimično i zbog najavljenog povećanja poreza na kapitalnu dobit u SAD, te jedan bitkoin sada košta oko 52.600 dolara.

Zbog rasta kripto tržišta, koje trenutno vredi oko 2 biliona dolara (ne samo zahvaljujući bitkoinu, već i etereumu i drugim sličnim valutama), očekuje se relativni pad uticaja dugogodišnjih neprofitnih institucija - i čudnijih, samostalnih projekata.

Bitkoin je sam po sebi čudan, samostalan projekat. Pravi identitet njegovog pronalazača, Satošija Nakamotoa, još uvek nije poznat, ističe Blumberg, a širi bitkoin ekosistem nije u vlasništvu niti pod kontrolom bilo koje kompanije ili institucije.

Od samog početka je samoodrživ, pa stoga ne bi trebalo da iznenadi da bitkoin-milijarderi uzimaju sam bitkoin kao model za buduće institucije, uključujući i filantropiju.

Kao filantropi, bitkoin i drugi kripto milijarderi verovatno će podržati ideje koje se mogu pokrenuti na dramatičan način: teško da će finansirati tekuće troškove rada uspostavljenih kulturnih institucija.

Izgleda da su bitkoini i mnoge druge kriptovalute osmišljene tako da stoje nezavisno od bilo koje vlade ili glavne finansijske institucije. I to sugeriše da će filantropski akcenat kripto bogatstva biti na ne-establišmentu, nevladinim organizacijama.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke