• 0

Inovativni koncepti za finansiranje rasta malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu

Obaveštenje o mogućnostima finansiranja (OMF)

  • 0
paladium Foto:Printscreen
paladium Foto:Printscreen

Zainteresovanim ponudiocima:

Svrha ovog obaveštenja o mogućnostima finansiranja (OMF; engleski: FON) je prikupljanje zahteva/predloga od zainteresovanih strana, koje žele da dobiju sredstva iz programa CATALYZE Inovative Blended Finance (CATALYZE). Palladium izvodi CATALYZE, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i traži kvalifikovane izvore za sprovođenje aktivnosti koje će mobilizovati finansiranje malih i srednjih preduzeća sa visokim potencijalom za rast na zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Proces selekcije koristiće faznu selekciju  u dva koraka kojom će se postepeno smanjivati broj ponudilaca koji se razmatraju za konačnu mogućnost/mogućnosti finansiranja. Proces će se sastojati iz dve faze:

Faza 1: Početni pregled konceptualnih nacrta i evaluacija u odnosu na kriterijume Faze 1

Faza 2: Zahtev za kompletne predloge i/ili prijave i ocena u odnosu na kriterijume faze 2 i konačni izbor izvora za dodelu podugovora ili grantova (videti definicije ispod).

U ime USAID-a Palladium očekuje dodelu jednog ili više grantova i/ili podugovora za finansiranje izabranih predloga/prijava podnetih kao odgovor na ovaj OMF.

Faza 1:

Konceptualni nacrti kao odgovor na ovaj OMF mogu se podneti tokom početnog petomesečnog perioda (“on-ramp” period) i pregledaće se u dva kruga, u skladu sa gore navedenim rasporedom za podnošenje konceptualnih nacrta. Nakon svake runde pregleda, uspešni ponudioci biće pozvani da predaju kompletne prijave/predloge, koji ako budu izabrani, mogu rezultirati grantom ili podugovorom, kako je definisano u nastavku. Uspešne prijave/predlozi će za finansiranje odabrati CATALYZE/Palladium Tim za odabir izvora.

U zavisnosti od raspoloživosti sredstava, Palladium namerava da obezbedi između 30.000 i 500.000 američkih dolara za pojedinačnu vrednost dodeljenih stredstava; međutim, ovaj iznos se potencijalno može povećati tokom procesa zajedničkog stvaranja i/ili ako se za ovu inicijativu stave na raspolaganje dodatna sredstva. Palladium zadržava pravo da finansira bilo koji ili nijedan podneti zahtev/predlog.

Podnošenje pitanja: Pitanja u vezi sa ovim OMF-om treba slati na wbalkans.eog@thepalladiumgroup.com i biće pregledani i dobiti odgovor prema gore navedenom rasporedu i distribuirani putem e-pošte svim ponudiocima koji su predali konceptualne nacrte pre svakog kruga pregleda. Rokovi za prijem pitanja navedeni su gore. Telefonski pozivi u vezi sa tehničkim sadržajem neće biti razmatrani.

Palladium može dodeliti podugovor ili grant kao rezultat bilo koje od prijava/predloga prispelih i ocenjenih u fazi 2.

Za potrebe ovog OMF-a, finansirani podugovor definisan je kao čvrst ugovor sa fiksnom cenom za nabavku robe ili usluga po čvrstim fiksnim cenama, gde se plaćaju prihvatljive primljene i pregledane usluge ili dobra u skladu sa navedenim kriterijumima. Podugovori mogu uključivati dobit ili naknadu kada se odrede cene.

Za potrebe ovog OMF-a, finansirani grant je definisan kao dogovor kompanije Palladium da primaocu granta finansira naknadu troškova ili dodelu sredstava u fiksnom iznosu (FAA) za izvođenje dokazivanja inovativnog koncepta, istraživanja, razvoja ili drugog rada, koji može ili ne mora proizvesti željeni konačni cilj ili rezultat. Grantovi ne uključuju bilo kakvu dobit ili naknadu.

OMF traži prijave/predloge za intervencije koje će se primeniti u regionu Zapadnog Balkana, a ponudioci bi trebalo jasno da navedu geografsko područje (područja) u kojem će se sprovoditi projektne aktivnosti. Prednost će imati prijave/predlozi koji pokrivaju više od jedne zemlje.

Grantovi će se dodeljivati u skladu sa uslovima i odredbama priloženog FAA uzorka granta ili drugim uslovima o kojima će se pregovarati o grantu za koji se troškovi nadoknađuju, a koji će se dodeliti kandidatima odabranim za procenu u fazi 2.

Podugovori će se deliti u skladu sa uslovima i odredbama ugovora sa čvrstom fiksnom cenom u CATALYZE-u, koji će biti dostavljeni kandidatima odabranim za procenu u fazi 2.

Ovaj OMF se sastoji is sledećih glavnih sekcija:

  1. Sažetak programa 
  2. Izjava o mogućnosti finansiranja
  3. Informacije o dodeli sredstava
  4. Uslovi podobnosti 
  5. Prijava/predlog i informacije o podnošenju
  6. Informacije o pregledu prijave/predloga
  7. Dodela sredstava i administrativna informacije
  8. Druge informacije

Da bi se kvalifikovali za razmatranje, ponudioci moraju da dostave sve potrebne informacije u svojoj prijavi/predlogu. Prijave/predlozi koji su podneti sa zakašnjenjem, koji su nepotpuni ili nisu responsivni neće se razmatrati. Dodele sredstava će se izvršiti odgovornim ponudilacima čiji koncept najbolje odgovara zahtevima ovog OMF-a i ovde navedenim kriterijumima ocenjivanja.

Paladijum zahteva da se prijave/predlozi dostavljaju elektronskim putem (putem e-pošte) na wbalkans.eog@thepalladiumgroup.com najkasnije do gore navedenih rokova.

Izdavanje ovog OMF-a ne predstavlja obavezu za dodelu sredstava od strane Palladiuma, niti obavezuje Palladium da plati bilo kakve troškove nastale prilikom pripreme i podnošenja prijave/predloga. Nadalje, Palladium zadržava pravo da odbije bilo koju ili sve pristigle prijave/predloge. Prijave/predlozi se podnose na rizik ponudilaca, a svi troškovi pripreme i podnošenja su o sopstvenom trošku.

UVOD

1. SAŽETAK PROGRAMA

CATALYZE Blended Finance Mechanism je osmogodišnji ugovor (petogodišnji osnovni period, sa jednom opcijom trogodišnjeg perioda) koji koristi model potpomognutog partnerstva za izradu rešenja za utiskivanje mešanih finansija (tj. mešane koncesione i komercijalne finansije) za zemlje i inicijative USAID partnera. CATALYZE omogućava kancelarijama i misijama USAID-a da efikasno primene rešenja za olakšavanje ulaganja koja odgovaraju potrebama određenih sektora, problema i geografskih područja.

Aktivnost motora rasta (EoG) je jedan projekat u okviru aktivnosti CATALYZE i osmišljen je da olakša otpornost, rast i stvaranje novih radnih mesta u malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu, poboljšavajući njihovo korišćenje i pristup odgovarajućim finansijskim sredstvima. EoG radi na mobilizaciji kapitala za mala i srednja preduzeća da bi se ordržala ranjiva mala i srednja preduzeća i radna mesta nakon COVID-a 19, a sada nastoji da omogući dugoročno odgovarajuće finansiranje malim i srednjim preduzećima sa visokim rastom.

EoG će se fokusirati na dva glavna cilja na Zapadnom Balkanu:

  • Cilj broj 1: Mobilisati kapital i/ili restrukturirati dug inače održivih malih i srednjih preduzeća (MSP) koja se suočavaju sa problemima a na koje je COVID 19 negativno uticao, kako bi se održali, zadržali/zaposlili radnike i sačuvali kapacitet za budući rast  
  • Cilj broj 2: Pomoći dodatno alternativno finansiranje malim i srednjim preduzećima sa potencijalom visokog rasta na Zapadnom Balkanu kako bi se poboljšao njihov rast, produktivnost i otvaranje novih radnih mesta.

Ova aktivnost se sprovodi koristeći različite prozore finansiranje kako bi se lokalni partneri uključili u postizanje ovih ciljeva i podržali i ranjiva mala i srednja preduzeća, i ona sa velikim potencijalom za rast.

2. IZJAVA O MOGUĆNOSTI FINANSIRANJA

Pozadina/Izazovi razvoja

Likvidna, raznolika, transparentna i dobro regulisana lokalna finansijska tržišta su od suštinskog značaja za olakšavanje investicija koje podupiru ekonomski rast i razvoj i stoga su od suštinskog značaja za ekonomski kapacitet bilo koje zemlje.  Loše poslovanje finansijskih tržišta ograničava sposobnost malih i srednjih preduzeća da pristupe finansiranju koje im je potrebno za rast i poboljšanje, ograničavajući time njihovu sposobnost da budu uspešni na sve konkurentnijim tržištima.  Bez pristupa finansijama, preduzeća ne mogu sebi da priušte da finansijski podržavaju proširenje, razvijaju nove proizvode ili ulagažu u tehnologije i veštine radne snage radi poboljšanja kvaliteta i/ili produktivnosti.  Na Zapadnom Balkanu, ograničenja u pristupu finansijama predstavljaju kritično ograničenje za rast malih i srednjih preduzeća koja dominiraju u tim ekonomijama.

Finansijska tržišta regiona Zapadnog Balkana borila su se da povrate zamah postignut pre globalne finansijske krize. Uprkos značajnom napretku od 1990-ih, zamah u uspostavljanju finansijskih tržišta koja zadovoljavaju potrebe lokalnog privatnog sektora stagnirao je suočavajući se sa izazovom poslednjeg koraka: razvoja različitih finansijskih proizvoda, usluga i institucija kako bi se zadovoljile savremene potrebe malih i srednjih preduzeća sa potencijalom za rast. Preduzeća - posebno mala i srednja - nastavljaju da identifikuju pristup finansijama kao jedno od najznačajnijih ograničenja poslovanja u regionu, čak i pre COVID 19 pandemije

Širom regiona, finansijskim sektorom dominiraju strane banke, koje svoju pažnju usredsređuju na pružanje usluga većim firmama.  Ovo doprinosi fenomenu “nedostajuće sredine“ u regionu: preduzeća koja su prevelika za mikrofinansiranje da bi zadovoljila svoje potrebe, ali premala da bi privukla značajan interes banaka. Uprkos visokoj likvidnosti u bankarskom sektoru, kamatne stope i zahtevi za kolateralom ostaju relativno visoki, a postupci za prijavu su složeni. Gotovo svi korporativni zajmovi na Zapadnom Balkanu zahtevaju kolateral (obično nekretninu), u proseku u vrednosti dvostruko većoj od iznosa zajma. Kao rezultat toga, mnoga MSP na kraju imaju prekomerno zaduženje: čak i ako imaju kolateral, banke će prihvatiti da kolateral ne može obezbediti odgovarajuću imovinu da u potpunosti zadovolji njihove potrebe za finansiranjem rasta (bilo da je to obrtni kapital, dugoročna ulaganja ili nešto između toga). Očekuje se da će banke postati još manje sklone riziku u vezi sa kreditiranjem malih i srednjih preduzeća nakon COVID 19 krize. Ovaj ozbiljni izazov je pogoršan nedostatakom raznolikosti u dostupnim finansijskim proizvodima, uslugama i institucijama, posebno onima koje zadovoljavaju potrebe malih i srednjih preduzeća sa visokim potencijalom rasta - na primer, faktoring ili finansiranje potraživanja, finansiranje lanca snabdevanja, zajmovi za podelu prihoda, finansiranje na osnovu pokretne imovine, ulaganje u imovinu, itd.

Robusan sektor malih i srednjih preduzeća je presudan za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, ali potencijal ovih firmi kao pokretača šireg ekonomskog rasta se guši, što se ogleda u niskim stopama ekonomskog rasta i visokim stopama nezaposlenosti.  Iako dominiraju u ovim malim ekonomijama, doprinos malih i srednjih preduzeća dodanoj vrednosti i izvozu ostaje nesrazmerno nizak dok se bore za prelazak na, ili širenje delatnosti sa visokom vrednošću; pristup finansijama je glavna prepreka postizanju tog napretka.  S obzirom na ograničenja i izazove povezane sa tradicionalnim komercijalnim zajmovima koji su dostupni preko banaka u regionu, posebno za mala i srednja preduzeća, poboljšanje dostupnosti i korišćenja raznovrsnijeg spektra finansijskih instrumenata, usluga i/ili dobavljača pruža priliku da se iskoriste njihovi neiskorišćeni potencijali.

Potraga za rešenjima

CATALYZE će pregledati i isplatiti direktne grantove i/ili podugovore kompanijama i organizacijama kako bi ispunili Cilj broj 2: Pomoći dodatno alternativno finansiranje MSP-a sa visokim potencijalom rasta na Zapadnom Balkanu kako bi se poboljšao njihov rast, produktivnost i otvaranje novih radnih mesta.

CATALYZE nastoji da:

  • Idenitfikuje partnere sa kojima bi se radilo koji su upoznati sa ekonomskim izazovima sa kojima  se suočavaju MSP na Zapadnom Balkanu; 
  • Podrži aktivnosti koje će inovisati i/ili proširiti diversifikovane finansijske proizvode i usluge za MSP sa visokim potencijalom rasta koji će postici EoG CATALYZE cilj ikluzivnog, održivog ekonomskog razvoja i oporavka sa MSP na čelu; i
  • Promoviše  aktivnosti koje imaju potencijal da mobilišu finansiranje u više od jedne zemlje na Zapadnom Balkanu.
  • Stavi akcenat na mobilisanje inkluzivnog finansiranja za žene i preduzeća čiji su vlasnici žene

Intervencije u okviru ove aktivnosti treba da budu skalabilne i održive i da promovišu poboljšanja u formalnom zapošljavanju. Regionalni pristup nudi partneru (partnerima) iz privatnog sektora veći potencijal za proširivanje, kao i veću bazu potencijalnih klijenata/ulagača u MSP. Kandidati bi trebalo da nastoje da iskoriste ekonomiju obima kad je to moguće i iskoriste sve mogućnosti za organsko promovisanje inter-regionalne ekonomske integracije.

Nedostatak raznovrsnosti u proizvodima, uslugama i institucijama u finansijskim sektorima Zapadnog Balkana je široko rasprostranjeno ograničenje velikih razmera, a finansiranje direktno podstaknuto intervencijom (intervencijama) razvijenim u okviru ovog obaveštenja neće biti dovoljno da se to ograničenje potpuno reši.  Međutim, usredsređivanjem na skalabilnost i održivost, zajedno sa strateškom komunikacijom u vezi sa intervencijama i rezultata aktivnosti, intervencija (intervencije) će nastojati da pokrene ili katalizuje širu diversifikaciju finansijskog tržišta kako bi bolje služila MSP kroz demonstracijski efekt.

CATALYZE ohrabruje ponudioce da razmotre sledeće poželjne ishode, međutim pozdravlja bilo koje i sve inovativne ideje koje će povećati dostupnost i korišćenje finansiranja malim i srednjim preduzećima spremnim za rast:

  • Povećan pristup pristupačnim finasijama, koje mogu da uljkučuju dug i/ili imovinu:
  • Povećana dostupnost finansijskih proizvoda i usluga pod uslovima pogodnim za MSP;
  • Veći broj proizvoda i usluga na tržištu zasnovanih na novčanom toku
  • Rast netradicionalnih izvora finansiranja (uključujući, ali ne ograničavajući se na faktoring ili finansiranje potraživanja, finansiranje lanca snabdevanja, zajmove za podelu prihoda, finansiranje zasnovano na pokretnoj imovini, kapitalne investicije, itd). INFORMACIJE O DODELI SREDSTAVA

3. INFORMACIJE O DODELI SREDSTAVA

Procenjeni nivo  finansiranja 

Palladium očekuje da dodeli jedan ili više grantova i/ili podugovora i može da odabere da u potpunosti ili postepeno finansira izabranu prijavu/predlog (predloge). Pojedinačne dodeljene sume mogu biti između 30.000 i 500.000 dolara; međutim, ovaj iznos se potencijalno može povećati tokom procesa zajedničkog kreiranja i/ili ako se za ovu inicijativu stave na raspolaganje dodatna sredstva. Konačni iznos zavisiće od predloženih aktivnosti, očekivanog uticaja i završnih pregovora koji će se održati u fazi 2.   EoG će meriti uticaj tokom aktivnosti EoG na sledeći način: iznos koji je USAID uložio u odnosu na očekivani broj MSP-a koja će imati koristi od predložene aktivnosti, i, iznos očekivanih finansijskih sredstava koje će MSP-i dobiti (svaki podeljen po godinama). EoG će takođe razmotriti očekivanu održivost i dugoročne uticaje potencijalnih dodela sredstava prema ovom obaveštenju.

Očekivani period izvođenja 

Palladium predviđa period izvođenja od 12 do 24 meseca, ali je otvoren za predloge izvan tog opsega, ali u okviru ukupnog životnog veka projekta EoG-a do 32 meseca.

Vrsta dodele 

Palladium očekuje dodeljivanje fiksnog iznosa (FAA) ili granta koji se nadoknađuje i/ili podugovara sa čvrstom  fiksnom cenom, kako je gore definisano. Mehanizam dodele će odrediti CATALYIZE tim kroz postupak utvrđivanja pre-dodele na osnovu prirode predložene aktivnosti i finansijskih i upravljačkih kapaciteta odabrane organizacije. Veličina dodele sredstava, njihov broj i iznos raspoloživih sredstava mogu se promeniti.

4. USLOVI PODOBNOSTI

Ovaj OMF se izdaje kao obaveštenje za javnost kako bi se osiguralo da sve zainteresovane i kvalifikovane organizacije imaju fer priliku da podnesu prijave/predloge za finansiranje. Sledeći kriterijumi će se primenjivati na sve ponudioce u fazi 1:

  • Ponudilac je zakonski registrovan kao neprofitna ili profitna organizacija u skladu sa zakonima države u kojoj je entitet registrovan i ima dobru reputaciju, ima zakonsku licencu i nema zaostale važeće poreze
  • Ponudilac je potvrdio da nije povezan ni sa jednom političkom strankom niti se bavi bilo kakvim partijskim aktivnostima.
  • Ponudilac podnosi sve obavezne dokumente pre roka predviđenog u OMF-u.
  • Ponudilac je potvrdio da mu je prihvatljivo učestvovati u prilikama za učenje i predanost učestvovanju u izgradnji kapaciteta.

Potvrđivanje ovih zahteva mora se zabeležiti popunjavanjem Priloga A. Nepredavanje ovog obrasca rezultiraće diskvalifikacijom.

Vrste entiteta koje NE mogu da se prijave 

Sledeće vrste entiteta ne mogu da se prijave za CATALYZE dodelu sredstava:

  • Političke stranke, organizacije političkih partija, vladine paradržavne institucije ili institucije koje su u vlasništvu vlade nisu prihvatljive za grantove ili podugovore;
  • Organizacije u kojima kontrolni udeo ima vlada, vladine agencije ili njeni agenti;
  • Ponudioci koji su aktivno isključeni iz rada sa vladom Sjedinjenih Država (www.sam.gov), sa UN-om (spisak sankcija) ili Odeljenjem za kontrolu strane imovine Ministarstva Finansija Sjedinjenih Država;
  • Bilo koji entitet povezan sa Palladium ili bilo kojim od njegovih direktora, službenika ili zaposlenih; i pojedinci.

Potencijalni novi partneri 

Paladijum snažno ohrabruje prijave/predloge potencijalnih novih partnera, uključujući organizacije koje nikada nisu direktno ili indirektno bile finansirane od strane USAID-a.

Podela troškova

Od ponudilaca se očekuje da doprinose sredstvima iz sopstvenih izvora iz privatnog ili javnog sektora za sprovođenje predloženih koncepata.

5. PRIJAVA/PREDLOG I INFORMACIJE O PODNOŠENJU

Sve prijave/predlozi koji će se uzeti u obzir moraju sadržati sledeće:

Konceptualni nacrt

Palladium će razmotriti predloge/prijave koristeći postupak u dve faze. Za fazu 1 ponudioci moraju prvo da podnesu koncept na najviše pet stranica direktno Palladiumu pre nego što podnesu ceo predlog/prijavu. Konceptni nacrti moraju zadovoljiti identifikovane potrebe ovog poziva.

Nemojte podnosito ceo predlog/prijavu, osim ako to ne zahteva Palladium. Tek  posle prijema pozitivnih povratnih informacija o konceptnom nacrtu od strane Palladiuma, od ponudioca se traži da sastavi puni predlog/prijavu za razmatranje Palladiuma, koristeći dole navedene kriterijume. 

Krajnji rokovi za podnošenje konceptnih nacrta:

  • Prva runda: maj 2021., 17:00 po skopskom vremenu
  • Druga runda: avgust 2021., 17:00 po skopskom vremenu

Faza 1:  Konceptni nacrti

Konceptni nacrti će biti prihvaćeni i pregledani prema gore navedenom rasporedu. Dodeljivanja sredstava će zavisiti od dostupnosti sredstava. Ne postoji garancija da će podneti zahtev za grant ili predlog podugovora dobiti sredstva.

Konceptni nacrt mora biti podnet u skladu sa donjim uputstvima i biće pregledan u smislu da lli odgovara OMF-u, primerenosti predmeta i kreativnosti. Ponudioci se ohrabruju da pokažu kako će njihov predloženi rad doprineti povećanom rastu MSP-a i otvaranju novih radnih mesta.

Upustva za pripremu i predaju konceptnih nacrta

U prvoj fazi, svi ponudioci moraju da predaju kratak tehnički koncept, koji je specifičan, potpun i sažet. Konceptni nacrt treba da prikaže mogućnosti i stručnost ponudioca u pogledu postizanja ciljeva ovog programa.

Konceptni nacrt mora biti dostavljen u Times New Roman fontu, veličina 11, i mora imati numerisane stranice. Svaka stranica mora biti označena naslovom i brojem OMF-a.

Konceptne nacrte treba pripremiti u skladu sa strukturnim formatom navedenim u nastavku:

1. Naslovna stranica (ne više od jedne). Naslovna stranica mora da uključuje:

  1. Broj i ime OMF-a
  2. Adresu organizacije 
  3. Kontakt (ime glavnog kontakta; relevantan broj telefona, faks, email); 
  4. Potpis ovlašćenog predstavnika ponudioca. 

2. Tehnički pristup ( ne više od 4 stranice): Ova sekcija treba da se bavi sažetkom programa i izabranim ciljevima u Sekciji I ovog dokumenta i treba da uključuje:

  1. Opišite relevantno iskustvo vaše organizacije u uvođenju novih izvora finansiranja, ovo treba da uključuje iskustvo vašeg menadžmenta/osoblja
  2. Obezedite kratak pregled konzorcijumskih partnera (ako ih ima) i njihovu ulogu u predloženoj aktivnosti
  3. Opišite intervenciju koju predlažete na sažet i jasan način
  4. Objasnite kako ste zaključili da postoj potreba i/ili potražnja za vašim predloženim proizvodom/usugom
  5. Opišite kako će se intervencija primeniti
  6. Opišite prednosti vaših predloženih intervencija za mala i srednja preduzeća i kako će  se baviti njihovim problemima vezanim za pristup finansiranju 
  7. Kako ćete postići obim u smislu broja dostignutih MSP-a i mobilizovanih finansijskih sredstava.
  8. Ukratno opišite poslovni model na osnovu kojeg ćete graditi intervenciju da bi osigurali da je održiva kada se podrška EoG-a završi
  9. Opišite količinu napora koji će se uložiti, očekivane rezultate, i kako će taj rad pomoći da se dostigne EoG cilj inkluzivnog rasta kroz nove i inovativne finansijske proizvode i usluge sa ciljem visokog rasta MSP-a 
  10. Geografski fokus (država, region, itd) predložene aktivnosti; i 
  11. Vrsta podrške koju ponudilac traži od USAID-a. 

3. Dodatne informacije ( ne više od jedne stranice):

  1. Predloženi ukupni procenjeni trošak;
  2. Kratka analiza troškova (sa udelom u troškovima); 
  3. Predloženo trajanje aktivnosti. 

4. Sertifikati i dokazi o odgovornosti (nisu uključeni u broj stranica):

  1. Kompletirana potvrda o podobnosti (prilog A)

Svi materijali moraju biti na engleskom jeziku.

Konceptni nacrt se mora poslati e-poštom na: wbalkans.eog@thepalladiumgroup.com najkasnije do krajnjih rokova na naslovnoj stranici ovog OMF-a. Sva prepiska mora sadržati odgovarajući OMF broj i naslov.

Palladium može da kontaktira ponudioce radi pojašnjenja.

Ponudioci koji nisu izabrani biće obavešteni i mogu zatražiti izveštaj, nakon čega mogu ponovo poslati konceptne napomene na razmatranje uz povratne informacije od Palladiuma, u zavisnosti od raspoloživih resursa.

Faza 2: Kompletan predlog

Odabrani ponudioci biće obavešteni da učestvuju u Fazi 2. Faza 2 će biti proces zajedničkog kreiranja, pri čemu će EoG i USAID sarađivati sa podnosiocem zahteva kako bi pružili povratne informacije o konceptnom nacrtu, sa ciljem postizanja ciljeva EoG-a. Očekuje se da će ova faza trajati do dva meseca.   Tokom ovog perioda, od kandidata će se tražiti da učestvuju u jednoj radionici zajedničkog kreiranja sa EoG-om, gde će kandidati predstaviti svoje aktivnosti, a EoG će pružiti povratne informacije o tome šta se očekuje da bude uključeno u predlog. Podnosilac zahteva će zatim biti pozvan da izradi ceo predlog uzimajući u obzir povratne informacije. Kompletne predloge će dalje ocenjivati Komisija za ocenu EoG.    Palladium zadržava pravo da finansira bilo koji ili nijedan zahtev/predlog podnet tokom faze 2.

Tokom faze 2 od kandidata se očekuje da pruže sveobuhvatnu analizu očekivanog uticaja ili povrata ulaganja.  Ovo će se meriti iznosom očekivane investicije USAID-a u poređenju sa brojem dostignutih MSP-a, finansijama kojima MSP pristupaju i vremenskim okvirom u kojem će se postići uticaj.

Iako podstičemo konzorcijume da se prijave, postohji mogućnost za formiranje novih konzorcijuma. Tokom procesa zajedničkog kreiranja projekat može organizovati radionice ili sastanke za potencijalne partnere kako bi razgovarali o razvoju zajedničkih predloga. Ovo će se uzeti u obzir kada postoje sinergije između predloga partnera koji mogu postići veći uticaj i obim. Uz prethodno odobrenje kandidata, u ovoj fazi EoG može podeliti koncept kandidata sa drugim potencijalnim partnerima.

1. Ostale važne informacije

Brending 

U skladu sa ADS 320, USAID-ova politika zahteva ekskluzivno brendiranje i obeležavanje u direktnim akvizicijama USAID-a koristeći bilo koji izvor sredstava. Korporativni identitet ili logotipi dobavljača i podizvođača ne smeju se koristiti na programskim materijalima koje finansira USAID. Označavanje nije potrebno na vozilima izvođača, kancelarijama, kancelarijskom materijalu ili drugim proizvodima koji se koriste samo za administraciju programa koji finansira USAID. Označavanje nije dozvoljeno na bilo kojoj komunikaciji koja je strogo administrativne, a ne programske prirode. USAID identitet je takođe zabranjen u komunikacijama sa dobavljačima i primaocima u vezi sa administracijom dodele sredstava, poput zapošljavanja/otpuštanja osoblja ili iznajmljivanja kancelarijskog prostora i/ili opreme.

Data Universal Numbering System (DUNS)

Ponudilac mora obavezno da Palladiumu obezbedi DUNS broj. Univerzalni sistem numerisanja podataka je sistem koji je razvio i regulisao Dun & Bradstreet (D&B) koji dodeljuje jedinstveni numerički identifikator, koji se naziva “DUNS number“ (DUNS broj), poslovnom subjektu. Bez DUNS broja, Palladium ne može smatrati da je ponudilac “odgovoran“ da posluje, pa Palladium neće sklopiti sporazum ni sa jednom takvom organizacijom. Dodeljivanje grantova ili podugovora koji proizilaze iz ovog OMF-a zavisi od toga da li je pobednik dostavio DUNS broj Palladiumu. Organizacije koje ne dostave DUNS broj neće dobiti sporazum i Palladium će odabrati alternativnog dobitnika sredstava.  Samo oni dobitnici čiji su predlozi izabrani moraće da dobiju DUNS broj, a imaće 10 radnih dana da dostave DUNS broj nakon što budu obavešteni.

Sve američke i strane organizacije koje dobiju grant ili podugovor u vrednosti od 25.000 američkih dolara i više, moraju da dobiju DUNS broj pre potpisivanja sporazuma. Organizacije su izuzete od ovog zahteva ako je bruto prihod primljen iz svih izvora u prethodnoj poreskoj godini bio manji od 300.000 dolara. Palladium zahteva da ponudilac za grant i podugovara potpiše izjavu o samo-overi ako ponudilac zahteva izuzeće iz ovog razloga. Dokumentacija sa uputstvima za dobijanje DUNS broja ili samooveru za izuzeće od zahteva DUNS može se dobiti iz projekta koji izdaje ovaj OMF.

Licence i registracije

Ako organizacija nije registrovana u zemlji zapadnog Balkana ili nema poslovnu dozvolu za obavljanje predloženih aktivnosti, opišite zašto to nije potrebno i kako će se aktivnosti sprovoditi; ili opišite plan za dobijanje svih registracija i/ili licenci za legalno poslovanje u ciljanim zemljama. Dodeljivanje grantova ili podugovora koji proizilaze iz ovog OMF-a zavisi od toga da li će pobednik pružiti dokaze Palladiumu da može legalno da obavlja aktivnosti u predloženoj državi.

6. INFORMACIJE O PREGLEDU PRIJAVE/PREDLOGA

1. Kriterijumi evaluacije konceptnog nacrta

Konceptni nacrti će biti pregledani u smislu responsivnosti na izjavu i uputstva o mogućnosti programa OMF, primerenosti predmeta, kreativnosti i relevantnog organizacionog iskustva i sposobnosti. Ponudioci se podstiču da pokažu kako će njihov predloženi rad doprineti povećanom finansiranju MSP sa visokim potencijalom rastom u određenim zemljama Zapadnog Balkana i/ili širom regiona.

2. Kriterijumi evaluacije kompletnih prijava/predloga

U Fazi 2, izabrani ponudioci će učestvovati u sesijama zajedničkog dizajna sa Palladiumon kako bi proširili i usavršili koncept predstavljen u Fazi 1. Ponudioci će zatim biti pozvani da predaju potpunu prijavu/predlog, koji će se ocenjivati prema sledećim kriterijumima:

  • Pokazana sposobnost ponudioca da sprovede predloženi pristup;
  • Ispravonost i opravdanost tehničkog pristupa;
  • Uključivanje povratnih informacija i uputstava iz faze zajedničkog dizajniranja;
  • Usklaivanje sa ciljem EoG aktivnosti
  • Analiza očekivanog uticaja ili povratka investicije
  • Održivost i dugoročni uticaj pristupa u smislu podsticaja ponuđača da održi/proširi aktivnosti nakon završetka finansiranja od strane USAID-a.

Od izabranih ponuđača će se takođe zatražiti da podnesu predlog punih troškova, koji će biti ocenjen na osnovu sledećih kriterijuma:

  • Realističnost i razložnost posla koji treba da bude urađen;
  • Troškovi odražavaju da su zahtevi jasno shvaćeni;
  • Trpškovi su dosledni raznim elementima tehničkih zahteva;
  • Uključivanje udela u troškovima gde je to izvodljivo.

Palladium će obezbediti puna uputstva za prijavu/predlog Faze 2 odabranim ponudiocima.

Prilog A: Potrvrda o podobnosti

Ime ponudioca:            ___________________________

OMF broj:                     ___________________________

Datum prijave:              ___________________________

Naslov prijave:            ___________________________

paladium Foto:Printscreen

Potpis ovlašćenog predstavnika          ___________________________

Ime ovlašćenog predstavnika              ___________________________

Datum 

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>