• 25
 ≫ 

Vučić: Zajedno sa EU izgradićemo brzu prugu od Beograda do Niša

 ≫ 

Ovo je drugi dan posete Aleksandra Vučića Briselu

  • 25
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, trenutno boravi u Briselu, gde se sastaje sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, kako bi razgovarao o regionalnim odnosima, vladavini prava, ali i o velikom infrastrukturnom objektu, posle kojeg, kako kaže, Srbija više neće biti ista.

Kao jedan od značajnijih sastanaka, Vučić je istakao onaj sa Boreljom.

Kada je reč o ekonomiji, predsednik Republike Srbije je napomenuo da "smo u poslednjih 10-ak godina uspeli da uvećamo trgovinsku razmenu sa EU 2 i po puta". Kako kaže, iznosila je 10 milijardi evra 2009, a danas vredi 25 milijardi evra.

- Zajedno sa EU izgradićemo brzu prugu od Beograda do Niša. Ali, takođe i od Niša do Preševa, odnosno do granice sa Severnom Makedonijom, što verujem da će zaista biti game changer - istakao je Vučić.

Kako kaže, "ovo nije samo infrastrukturni projekat, već nešto što pripada "Zelenoj agendi", to je mnogo više od same pruge".

Vučić je na konferenciji za štampu, posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, rekao da pred put nije želeo da govori o tome sve dok nije od predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, čuo da je Unija spremna da nam pruži podršku.

Dodao je da će to stvoriti mnogo novih prilika za građane i one koji se vraćaju u zemlju, ali i za bolji transport iz zapadne Evrope kroz Srbiju - do Skoplja i Istanbula. Istakao je i da se nada kako će taj ugovor biti uskoro potpisan. Pozvao je Fon der Lajen da dođe u Srbiju i uveri se koliko je to značajan projekat.

- To govorim zato što ćemo dobiti 35 do 50 odsto sredstava iz fondova EU za ovaj projekat. U pitanju je velika količina novca za nas, oko 600 do 700 miliona evra samo za ovo - naveo je predsednik Republike Srbije.

Video: Od Jakova do Novog Beograda stizaće se za samo 10 minuta: Auto-put Miloš Veliki dobija nastavak

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahah

    26. april 2021 | 16:10

    ..to je ta vest koja će iz korena promeniti naš život...posle toga ide pruga Niš- Priština...

  • Mika

    26. april 2021 | 16:25

    Najvaznije je da se gradi i poboljsava jer na kraju sve ostaje nasoj deci. Svaka cast Vucicu koji se bori za nasu zemlju.

  • Zeljko

    26. april 2021 | 16:38

    Ovo su odlične vesti, mi ćemo ovako jednu važnu infrastrukturu koja prolazi kroz Preševo kontrolisati, za mi se sada sve pitamo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>