• 0
 ≫ 

Prvi u svetu prodali karbonski neutralnu naftu

 ≫ 

Nik Voker, predsednik i izvršni direktor kompanije "Lundin Enerdži" naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte

  • 0
svet

Foto: Pixabay

Švedski "Lundin Enerdži" prodao je prvu svetski sertifikovanu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom ostrvu Sardinija, saopštila je danas ta kompanija.

"Lundin Enerdži" je isporučio prve barele karbonski potpuno neutralne nafte Sarasu sa svog polja "Edvard Grig", u priobalju Norveške, koje je ujedno i prvo naftno polje na svetu koje je sertifikovala nezavisna specijalizovana agencija za testiranje i sertifikaciju "Intertek Grupa", u okviru sertifikata Carbon Clear.

Polje je sertifikovano kao niskougljenično sa emisijom tokom celog životnog veka polja od 3,8 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svetskog proseka.

Kompanija je saopštila da je karbonski neutralna nafta prodata rafineriji sa Sardinije, nakon što je višak emisije od 2.302 tone CO2 kompenzovan putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika koji je sertifikovala američka organizacija "VCS".

Pored toga, "Intertek" je nezavisno sertifikovao celokupnu trgovinu kao karbonski neutralnu u skladu sa svojim standardom carboNZeroTM, što znači da nije došlo do neto emisija tokom proizvodnje svakog barela isporučenog Sarasu.

Nik Voker, predsednik i izvršni direktor kompanije "Lundin Enerdži" naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte i o potencijalnoj vrednosti koja se može ostvariti kroz efikasno, industrijski vođeno smanjenje emisija.

Kompanija je obećala da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi "Lundin Enerdži" biti ugljenično neutralan.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>