• 0
 ≫ 

Zašto su im akcije pale, uprkos rekordnoj dobiti u prvom kvartalu?

 ≫ 

Prema izveštaju o poslovanju, kompanija u vlasništvu Ilona Maska je od januara do kraja marta isporučila 184.800 automobila Model 3 i Model Y, čime je premašila tržišne prognoze i postavila novi rekord "Tesle"

  • 0
Tesla Model 3

Foto: Tesla

Prošla godina bila je plodonosna za proizvođača električnih automobila "Tesla" iz SAD, a uspeh se nastavlja. Naime, kompanija Ilona Maska je u prvom kvartalu 2021. ostvarila rekordnu neto dobit od 438 miliona dolara.

To je 93 centa po akciji, što je nadmašilo očekivanja trgovaca na Volstritu. Ipak, prema pisanju CNBC, deonica "Tesle" pale su za čak 3,0% na noćašnjem trgovanju, nakon što su investitori analizirali finansijske pokazatelje koji upućuju na to da se dobit zasniva na prodaji bitkoina i državnim kreditima za doprinos nultom zagađenju životne sredine.

Sama prodaja modela ostaje upitna, o čemu je već bilo reči ranije. Inače, poznato je i da proizvođači koji imaju višak kredita mogu da ih prodaju drugim kompanijama. Sve u svemu, ukupni prihodi za prva tri meseca iznose 10,39 milijardi dolara, što je mali skok u odnosu na očekivanih 10,29 milijardi dolara.

Svakako, to je ujedno i rast od 74 odsto u odnosu na isti period 2020. "Tesla" je zabeležila uspeh i odmah nakon što je odlučila da uloži u kripto svet, a tokom prvog kvartala 2021. broje 518 miliona dolara prihoda od prodaje regulatornih kredita. 

Prema izveštaju o poslovanju, kompanija u vlasništvu Ilona Maska je od januara do kraja marta isporučila 184.800 automobila Model 3 i Model Y, čime je premašila tržišne prognoze i postavila novi rekord "Tesle". Ali, naznačeno je i da div nije proizveo nijednu luksuznu limuzinu Model S ili SUV Model X - od početka godine.

Iz kompanije poručuju kako "Tesla" namerava da kasnije tokom 2021. proizvodi nedeljno 2.000 vozila modela S i X. Takođe, očekuju da će povećati isporuke vozila u tekućoj godini, za više od 50 odsto u odnosu na 2020.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>