• 1
 ≫ 

Najjača evropska sila ostala bez više od milion radnih mesta u 2020. godini

 ≫ 

Na vrhuncu korona krize, oko 6 miliona zaposlenih je radilo skraćeno

  • 1
Kafić, kafići, Nemačka, konobar Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj je prošle godine zbog pandemije više od milion radnika ostalo bez posla, uprkos milijardama evra za takozvani skraćeni rad, proizlazi iz odgovora Savezne vlade na zahtev Levice.

Po podacima Savezne agencije za zapošljavanje, na kojima se zasnima odgovor Savezne vlade, većina pogođenih su ljudi koji su imali takozvani mini-posao. Oko 526.000 tako zaposlenih je ostalo bez posla, plus 477.000 ostalih zaposlenih koji podležu zakonu o doprinosima za socijalno osiguranje.

Za ovu statistiku, poređeni su podaci o tržištu rada od marta do septembra 2020. sa podacima za isti preiod iz prethodne, 2019. godine. Za poslednja tri meseca 2020. godine, Zavod za zapošljavanje pozvao se na procene. Gubitak posla bio je najočitiji u ugostiteljstvu i među zaposlenima u hotelima. Ovde je posao izgubilo oko 398.000 zaposlnih, uključujući i one sa mini-poslom.

Korona je koštala i oko 128.000 radnih mesta zaposlene u prerađivačkoj industriji, pre svega, u metalnoj i elektro industriji. Međutim, Savezna vlada je istakla da je ova industrija bila zahvaćena strukturnim promenama i pre izbijanja pandemije. Oko 78.000 radnih mesta izgubljeno je u oblasti umetnosti, zabave i rekreacije.

Savezna vlada je pokušala da ograniči ekonomsku štetu i smanji gubitak radnih mesta kroz finansiranje takozvanog skraćenog radnog vremena. Savezna agencija za zapošljavanje je saopštila da je u prvoj godini pandemije u tu svrhu isplatila 22,1 milijardu evra.

Poređenja radi, u prethodnoj 2019. godini to je bilo 157 miliona evra, a tokom ekonomske i finansijske krize 2008. i 2012. godine, ukupno 8,5 milijardi evra. Na vrhuncu korona krize, oko 6 miliona zaposlenih je radilo skraćeno.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>