• 0

Supermarketi ulaze u proces vakcinacije radnika: Austrija planira zasebne centre i za ove divove

Pored supermarketa, vakcine od države dobiće kompanije sa državnim udelom kapitala i pojedine velike firme koje su prisutne širom zemlje

  • 0
kupovina Foto: Freepik.com

Lanci supermarketa u Austriji planiraju da vakcinišu svoje zaposlene od sredine maja. Vlada te zemlje najavila je spremnost da stavi vakcine na raspolaganje, ali za sada još nema fiksnog termina za početak vakcinacije zaposlenih u supermarketima.

Za pripremu centara za vakcinaciju, kako ističu, trgovinskim lancima su potrebne još dve do tri nedelje. "Nadamo se da ćemo sredinom maja moći da počnemo sa vakcinacijom", ističu iz lanca Špar, koji zapošljava više od 50.000 ljudi, čime je ta grupacija najveći privatni poslodavac u Austriji.

Kompanija je izradila plan vakcinacije, kao i redosled zaposlenih na osnovu kojeg će se davati vakcine. U roku od tri nedelje, svi zaposleni bi trebalo da dobiju prvu vakcinu. Grupacija Rewe u okviru koje posluju supermarketi Adeg, Bila, Bipa, Peni - takođe planira da otvori sopstveni centar za vakcinaciju.

- Očekujemo da će odbarana preduzeća u trećoj nacionalnoj fazi vakcinacije dobiti vakcine, a to bi trebalo da bude u drugoj polovini maja - poručuju iz Rewe-a. Lidl Austrija se nada da će njihov centar za vakcinaciju moći da krene sa radom između sredine i kraja maja.

Zaposleni su se već interno registrovali za vakcinu protiv virusa korona. Do sredine juna, plan je da se vakcinišu svi zaposleni koji to žele. Drugi lanac diskonta, Hofer, koji ima 12.000 zaposlenih, ukazuje da su sproveli sve pripreme, ali da još nemaju konkretan dogovor o vremenu vakcinacije.

Austrijska vlada najavila je da želi, što je pre moguće, da u velikim kompanijama otvori zasebne centre za vakcinaciju. Pored supermarketa, vakcine od države dobiće kompanije sa državnim udelom kapitala i pojedine velike firme koje su prisutne širom zemlje, a među njima su i građevinski koncern PORR, ali i Pošta Austrije, naftna kompanija OMV i A1 Telekom Austria.

Video: Razmatra se kako će se vakcinacija vršiti tokom paznika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>