• 1

Direktor prodao akcije malo pre uništenja 15 miliona doza ove vakcine: Sada vrede upola manje

U martu je otkriveno da je 15 miliona doza "Džonson i Džonson" vakcine moralo biti uništeno nakon kontaminacije, a Kramerova transakcija je obavljena krajem januara i početkom februara

  • 1
Džonson end Džonson, Johnson Johnson koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Robert Kramer, predsednik i izvršni direktor kompanije "Emergent BioSolutions", prodao je njene akcije u vrednosti od više od 10 miliona dolara, malo pre nego što je 15 miliona doza vakcina "Džonson i Džonson" propalo u baltimorskoj fabrici, kojom rukovodi upravo "Emergent BioSolutions".

O tome je izvestio Vašington post, i naveo da je Kramer prodao deonice svoje kompanije krajem januara i početkom februara - za navedenu sumu, a da sada te akcije vrede oko 5,5 miliona dolara, dakle, upola manje.

U martu je otkriveno da je 15 miliona doza "Džonson i Džonson" vakcine moralo biti uništeno nakon kontaminacije. Portparolka "Emergent BioSolutions", Nila DeLorenco, rekla je za Post: "Sve prodaje gospodina Kramera su prethodno bile planirane pod 10b5-1 trgovinskim planom".

List Hil je dalje preneo da je DeLorenco istakla da se "Kramer, izvršni tim kompanije, kao i bord direktora, drže najvećih etičkih standarda i prate striktno sve zakone i regulative oko finansijskih transakcija".

- Svaka insinuacija o lošem postupanju je bez dokaza ili dobre namere - rekla je portparolka ove američke biofarmaceutske firme. Post piše da je ovo "bila prva Kramerova značajnija prodaja akcija od 2016. godine".

"Prodaja iz 2016, zajedno sa prodajama koje su izvršili drugi članovi izvršnog tela, bili su predmet tužbe investitora koji su naveli da su lideri kompanije prodali akcije nedugo nakon što su napravili pogrešne tvrdnje o vladinoj naredbi za vakcinu protiv antraksa", dodaje se.

Iako je kompanija demantovala optužbe, navodno je pristala da plati odštetu investitorima od 6,5 miliona dolara. Ali, tu nije kraj istraživanju Post-a. Prethodno su objavili da je CEO "Emergent BioSolutions"-a dobio povećanje plate od 51 odsto u 2020, dobivši tako 5,6 miliona dolara.

Odluka o povećanju je, navodno, doneta nakon što se proširio proizvodni proces kompanije. Ovaj rast je, piše dalje, uključivao 1,4 miliona u akcijama, 2,1 milion od dobiti od akcija i 1,2 miliona od bonusa. Agencija za hranu i lekove je prošle nedelje otkrila da "Emergent" fabrika u Baltimoru "nije održavana u čistim i sanitarnim uslovima" i naredila je pauziranje u proizvodnji.

Video: U Srbiju stiglo još pola miliona doza vakcina Sinofarm

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>