• 0

OPEK+ ne odustaje od postupnog povećanja pumpanja od 1. maja

WTI nafta je ojačala 0,8 odsto, a severnomorska nafta Brent - 0,6 procenata

  • 0
nafta Foto: Freepik.com

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEK i njeni saveznici, grupa nazvana OPEK+, ostaće pri odluci o postepenom povećanju proizvodnje nafte od 1. maja, rekla su četiri izvora iz alijanse OPEK+.

Grupa je odustala od planova o održavanju ministarskog sastanka danas, naveli su izvori britanske agencije Rojters, nakon jučerašnje sednice ministara koji su članovi panela za praćenje kretanja na tržištu nafte.

Kuvajtski ministar za naftu, Mohamed Abdulatif al-Fares, izjavio je uoči početka te sednice da su sprovođenje vakcinacije protiv kovida-19 i donošenje paketa ekonomskih podsticaja u vodećim ekonomijama - uticali na "osetno poboljšanje" globalne potražnje za sirovom naftom.

- Politika OPEK-a je da pažljivo dejstvuje, prateći najnovija dešavanja na tržištu - rekao je on, a prenosi Rojters, pozivajući se na kuvajtsku novinsku agenciju KUNA.

Terminska cena američke WTI nafte za isporuku u junu porasla je nakon informacije sa sastanka OPEK+, i to za 51 cent ili 0,8 posto, na 62,42 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi. Severnomorska nafta Brent je ojačala za 36 centi ili 0,6 procenata, na 66,01 dolara po barelu na berzi ICE Fjučers Evropa.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>