• 0

Kraj četvorogodišnje agonije: Odobren trgovinski sporazum EU i Velike Britanije

Glasanje je održano juče, ali zbog korona mera i ograničenja radnog vremena, rezultat nije bio odmah poznat

  • 0
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Evropski parlament je velikom većinom glasova odobrio trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita, čime je otklonjena i poslednja prepreka ka punoj ratifikaciji sporazuma, prenosi britanska agencija Rojters.

Kako se dalje navodi, prema saopštenju parlamenta, poslanici EU podržali su sporazum o trgovini i saradnji sa 660 glasova "za", pet "protiv" i 32 suzdržana glasa.

Glasanje je održano juče, ali zbog korona mera i ograničenja radnog vremena, rezultat nije bio odmah poznat. Odlukom Evropskog parlamenta, piše Rojters, dolazi kraj četvorogodišnjim teškim pregovorima, kao i dugotrajnom uzajamnom nepoverenju, nakon što je Britanija okončala 47-godišnje članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je jutros odluku Evropskog parlamenta ističući da je primena trgovinskog sporazuma između Britanije i EU od suštinskog značaja.

"Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) predstavlja osnov za snažno i tesno partnerstvo sa Velikom Britanijom", napisala je fon der Lajen na Tviteru.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>