• 0

Koji proizvođač vakcina protiv korone je najviše skočio na berzi za godinu dana?

Farmaceutske kompanije su beležile impresivne rezultate u 2020. godini

  • 0
Proizvodnja vakcina protiv kovida

Foto: Shutterstock

Kada govorimo o kovidu-19 i vakcinaciji, govorimo o dosta kompanija koje su prethodnih meseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, ali neke su se posebno istakle.

Uspeh se odrazio i na rezultate na berzi, a kako se sada kotiraju deonice Sinofarma (Kina), partnera Fajzera (SAD) i BioNTeka (Nemačka), zatim Moderne (SAD), AstraZeneke (britansko-švedska vakcina)?

Kineska vakcina Sinofarm (1), najzastupljenija je u našoj zemlji, a akcija te kompanije, prema podacima MarketWatch, ima vrednost od oko 3 dolara, pri čemu je zabeležen rast od 15% u proteklih 12 meseci.

Kada je reč o YTD parametru (year-to-date), koji se odnosi na start kalendarske/fiskalne godine do današnjeg datuma, tu je upisan napredak od 22,6 odsto.

Iza ruske vakcine Sputnjik V stoji Institut "The Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology", u okviru Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, a ima sedište u Moskvi. Otkako je ova vakcina dobila "zeleno svetlo" za hitnu upotrebu u Indiji, akcije lokalne firme "Dr. Reddy's Laboratories" skočile su 4 odsto.

Akcija firme iz SAD, Fajzer, vredi oko 38 dolara prema poslednjim podacima, a MarketWatch izveštava da je kompanija u prethodnih 12 meseci ostvarila rast deonica od 6,4 odsto. Prema YTD parametru, on iznosi 4,4%.

Fajzerov partner u razvijanju i distribuciji vakcina protiv kovida-19, nemački BioNTek, beleži značajno bolji napredak od prošlog proleća do sad. Rast iznosi čak 277%, a prema YTD parametru - 112 odsto, pri čemu jedna deonica vredi oko 173 dolara.

Moderna se na sajtu MarketWatch kotira ovako: vrednost akcije je oko 182 dolara, a rast u prethodnih 12 meseci iznosi neverovatnih 300%, tačnije, 295 procenata. YTD parametar govori o plusu od 75,56%.

AstraZeneka je za godinu dana, od proleća 2020. do sad, uznapredovala za 3,25%, ali se bolje kotira prema YTD parametru (4,76%). Cena deonice je oko 52 dolara.

Video: Razmatra se kako će se vakcinacija vršiti tokom paznika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke