• 0

Koji proizvođač vakcina protiv korone je najviše skočio na berzi za godinu dana?

Farmaceutske kompanije su beležile impresivne rezultate u 2020. godini

  • 0
Proizvodnja vakcina protiv kovida Foto: Shutterstock

Kada govorimo o kovidu-19 i vakcinaciji, govorimo o dosta kompanija koje su prethodnih meseci intenzivno radile na razvijanju, proizvodnji i distribuciji vakcina, ali neke su se posebno istakle.

Uspeh se odrazio i na rezultate na berzi, a kako se sada kotiraju deonice Sinofarma (Kina), partnera Fajzera (SAD) i BioNTeka (Nemačka), zatim Moderne (SAD), AstraZeneke (britansko-švedska vakcina)?

Kineska vakcina Sinofarm (1), najzastupljenija je u našoj zemlji, a akcija te kompanije, prema podacima MarketWatch, ima vrednost od oko 3 dolara, pri čemu je zabeležen rast od 15% u proteklih 12 meseci.

Kada je reč o YTD parametru (year-to-date), koji se odnosi na start kalendarske/fiskalne godine do današnjeg datuma, tu je upisan napredak od 22,6 odsto.

Iza ruske vakcine Sputnjik V stoji Institut "The Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology", u okviru Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, a ima sedište u Moskvi. Otkako je ova vakcina dobila "zeleno svetlo" za hitnu upotrebu u Indiji, akcije lokalne firme "Dr. Reddy's Laboratories" skočile su 4 odsto.

Akcija firme iz SAD, Fajzer, vredi oko 38 dolara prema poslednjim podacima, a MarketWatch izveštava da je kompanija u prethodnih 12 meseci ostvarila rast deonica od 6,4 odsto. Prema YTD parametru, on iznosi 4,4%.

Fajzerov partner u razvijanju i distribuciji vakcina protiv kovida-19, nemački BioNTek, beleži značajno bolji napredak od prošlog proleća do sad. Rast iznosi čak 277%, a prema YTD parametru - 112 odsto, pri čemu jedna deonica vredi oko 173 dolara.

Moderna se na sajtu MarketWatch kotira ovako: vrednost akcije je oko 182 dolara, a rast u prethodnih 12 meseci iznosi neverovatnih 300%, tačnije, 295 procenata. YTD parametar govori o plusu od 75,56%.

AstraZeneka je za godinu dana, od proleća 2020. do sad, uznapredovala za 3,25%, ali se bolje kotira prema YTD parametru (4,76%). Cena deonice je oko 52 dolara.

Video: Razmatra se kako će se vakcinacija vršiti tokom paznika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>