• 1

Tri važna sporazuma za jačanje domaće ekonomije: Beogradski metro prioritet

Ministar Mali kaže da će se Zakon o metrou u naredne dve nedelje naći pred poslanicima

  • 1
metro Foto: Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da su pred poslanicima tri važna zakona o sporazumima Srbije sa Kinom, Francuskom i SAD, i da je njihovo potvrđivanje važno za dalji razvoj srpske ekonomije i jačanje bilateralnih odnosa Srbije sa tim zemljama.

Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije je predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO Uprave carina, Ministarstva finansija i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Kine.

Mali je rekao da taj sporazum treba da doprinese daljem jačanju i uspostavljanju bližih ekonomskih odnosa Srbije i Kine. Cilj sporazuma je i otklanjanje prepreka u međusobnoj trgovini, unapređenje bezbednosti u prometu roba bez ometanja trgovinskih tokova, što će sve doprineti većoj trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine.

Mali je rekao i da je predlog Zakon o potvrđivanju sporazuma o podsticanju investicija između Srbije i SAD izuzetno važan sporazum koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma. Naglasio je da sporazum sa SAD daje kredibilitet reformama koje se sprovode u Srbiji, odgovornoj politici i perspektivama razvoja domaće ekonomije.

Pred poslanicima je istakao i značaj Zakona o potvrđivanju Aneksa 1 sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u sprovođenju prioritetnih projekata u Srbiji, od kojih su najvažniji izgradnja metroa u Beogradu i projekat koji se odnosi na unapređenje elektrodistributivnog sistema.

Ministar je kazao da će se Zakon o metrou u naredne dve nedelje naći pred poslanicima i dodao da taj zakon definiše ne samo proceduru izgradnje, nego i sistem upravljanja metroom.

- Sa tim zakonom smo na korak bliže pokretanju izgradnje prve linije metroa od 21,3 kilometra, što očekujemo do kraja godine. Kao što smo obećali, taj višedecenijski san počinjemo da ispunjavamo ove godine - rekao je Mali, i dodao da taj projekat doprinosi razvoju ekonomije, podizanju BDP-a, zapošljavanju radne snage.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>