• 9
 ≫ 

Avion sa likom Tesle danas na prvom letu za Njujork: "To nam je najprofitabilnija destinacija"

 ≫ 

Nova letelica "Er Srbije" u Beograd je stigla 24. aprila oko podneva

  • 9
Avion Nikola Tesla

Foto: ATA Images

Pre nekoliko dana u Beograd je sleteo neobičan avion nacionalne kompanije "Er Srbija", sa likom čuvenog naučnika Nikole Tesle, koji se obreo u SAD, zbog čega ima simbolike u tome da ova letelica spaja upravo srpsku prestonicu i Veliku jabuku.

U pitanju je "Erbas A330", širokotrupni putnički mlaznjak farban osam dana, u tri smene, u kojima je bilo angažovano po oko 10 ljudi. Čak je i koncept novog jelovnika inspirisan režimom ishrane Nikole Tesle. Kako se navodi iz kompanije, tokom procesa farbanja upotrebljene su 22 različite boje i oko 250 litara farbe.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, danas prisustvuje svečanom ispraćaju novog aviona "Er Srbije" na prvi let za Njujork.

- Ponosimo se "Er Srbijom", i veoma smo zahvalni na svemu. Ta kompanija je tokom 2020. vratila 10.310 građana Republike Srbije koji su širom sveta bili "zaglavljeni" na aerodromima - rekla je Ana Brnabić, i dodala da "smo mi mogli da se oslonimo na nacionalnu avio-kompaniju".

- Kao što je rekao i ambasador Godfri, "Er Srbija" je pomogla i stranim državljanima. Hvala vam što nas predstavljate u svetu, što jačate - istakla je dalje premijerka.

Kaže da je "Er Srbija" uvek bila tu, danonoćno, vikendom, da preveze putnike, vakcine, opremu, respiratore.

- Danas neću pričati o ekonomskim i turističkim benefitima, već samo o tome koliko je našoj zemlji "Er Srbija" značila tokom 2020, a znači i dalje. Ne samo Vladi Srbije, već građanima, lekarima... - navela je Ana Brnabić.

Na novinarsko pitanje o javnom dugu i isplativosti leta do Njujorka, Brnabić kaže je "u ovom trenutku to ne zanima, jer nas je Er Srbija spasila, kada su svi zatvorili svoje granice".

- Da nije bilo njih, naši ljudi ne bi mogli da se vrate svojim kućama i porodicama, niti bismo tako brzo dobili vakcine - dodala je premijerka. "Ako bude trebalo, biću svim srcem uz to da pružimo svu potrebnu podršku, naravno, vodeći se principom slobodne konkurencije i u skladu sa standardima EU".

Specijalni jelovnik

 

- Čast nam je što imamo priliku da predstavimo ovaj avion, koji će za nešto više od četiri sata krenuti prema Njujorku - rekao je generalni direktor, Dankan Nejsmit.

Kako kaže, uspostavljanje direktnog leta do Njujorka, pre skoro 5 godina, bilo je prekretnica. Do sada je preveženo preko 320.000 putnika na Njujorškoj ruti, od strane prevoznika "Er Srbija". Kada je reč o uticaju kovida na kompaniju, navodi da je u toku izrada finansijskog izveštaja za 2020, koji treba da bude predat APR-u u određenom roku.

- Destinacija ka Njujorku je najprofitabilnija destinacija ove kompanije - dodaje se.

Nejsmit kaže da će novi avion dodatno ojačati veze regiona i Sjedinjenih Država. Osvrnuo se i na specijalni jelovnik, za ekonomsku i biznis klasu. Kaže da je inspirisan Teslinim školskim danima, detinjstvom i životom u SAD.

- Energija, frekvencija, vibracija jesu tri ključne reči koje se vezuju za unutrašnjost aviona, a imaju veze sa Nikolom Teslom - napomenuo je generalni direktor kompanije.

- Fokus "Er Srbije" sada je povratak na normalno stanje. Trenutno imamo 28 linija, a pre kovida ih je bilo 62. Razmatramo i širenje na Kinu, Kanadu, generalno SAD, a konkurenciju pozdravljamo, i podsećamo da imamo veoma značajnu ulogu u regionu. Do kraja maja planiramo da letimo do Njujorka četiri puta, za sada letimo tri puta. Verujemo da je naša poslovna ponuda jedna od najboljih u regionu - rekao je Nejsmit.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri se našalio i rekao da je "Nikola Tesla Amerikanac po svom izboru, i da želi da objasni pre nego ga iko gađa jajima". Istakao je dalje sve domaće sportiste, umetnike i naučnike koji su napravili uspeh u Americi, ali sa ponosom govore odakle su.

Dodaje da su svi Amerikanci ponosni na svoje nasleđe, koje god ono bilo.

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti "Er Srbije", a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija "Aeroflot". Dodaje se da će u registru biti zaveden kao YU-ARB.

Video: Novi avion Er Srbije s likom Nikole Tesle stigao je u Beograd

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>