• 1

Rusi prodali tečni prirodni gas s Arktika 20 godina unapred

Ovo je jedna od najvažnijih prekretnica u privlačenju spoljnog finansiranja projekta koji će biti završen 2021. godine, rekao je predsednik upravnog odbora Novateka

  • 1
Arktik led Foto: Tanjug/AP

Ruski energetski gigant "Novatek" saopštio je da je potpisao 20-godišnje kupoprodajne sporazume sa akcionarima svog projekta Arktik TPG2, celokupne količine tečnog prirodnog gasa sa tog područja.

Prodaja tečnog prirodnog gasa (TPG) iz prvog pogona za likvefakciju gasa treba da krene 2023. godine, navodi kompanija, a prenosi RT. Takođe se navodi da će količine TPG-a za isporuku biće proporcionalne vlasničkim ulozima svakog od učesnika ovog projekta.

- Ovo je jedna od najvažnijih prekretnica u privlačenju spoljnog finansiranja projekta koji će biti završen 2021. godine - rekao je predsednik upravnog odbora kompanije, Leonid Mikelson, i dodao da "dugoročni sporazumi između Arktika TPG 2 i njegovih akcionara garantuju budući prihod od prodaje TPG-a i čine projekat nerizičnim".

Mikelson je ranije rekao da je izgradnja fabrike TPG 2 na Arktiku završena 39 odsto, i da će biti puštena u rad kako je planirano. Projekat obuhvata izgradnju tri pogona za likvefakciju (prevođenje gasa u tečno stanje) kapaciteta od po 6,6 miliona tona godišnje, kao i kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Ruski gigant je većinski vlasnik projekta, sa udelom od 60%, a među manjinskim akcionarima su strani investitori kao što je francuski Total (10%), kineski CNPC (10%) i CNOOC (10%), zatim japanski konzorcijum Micui i JOGMEC (10%).

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>