• 0

Auto-prevoznici danas dobijaju prvu ratu pomoći: Ukupan iznos 372,4 miliona dinara

Mali je podsetio da su autobuski prevoznici imali tešku poslovnu godinu jer su postojala ograničenja kretanja tokom vanrednog stanja, a i građani sada mnogo manje putuju

  • 0
Autobusi, prevoz, čišćenje, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Isplata prve rate sektorske državne pomoći auto-prevoznicima, od ukupno 600 evra po autobusu koje će dobiti tokom pola godine, počeće danas - najavio je ministar finansija, Siniša Mali.

On je istakao da će danas ukupno auto-prevoznicima biti uplaćeno 372,4 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. "Sredstva će dobiti 572 privredna društva, koja imaju 5.279 licenciranih autobusa i ispunjavaju potrebne uslove za dobijanje ove vrste pomoći države", precizirao je Mali.

Dodaje da je odobravanje zahteva za subvenciju podrazumevalo ispunjavanje uslova poput posedovanja licence za prevoz putnika i dokaza da je autobus registrovan, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće.

Za ovu meru pomoći, koja je sastavni deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije, rebalansom budžeta ukupno je opredeljeno 2,6 milijarde dinara. Mali je podsetio da su autobuski prevoznici imali tešku poslovnu godinu jer su postojala ograničenja kretanja tokom vanrednog stanja, a i građani sada mnogo manje putuju.

- Za nas je ovaj sektor izuzetno važan i mi želimo da im pomognemo da opstanu na tržištu i da očuvamo radna mesta i zato mislim da je ova vrsta pomoći dobro rešenje koje će autoprevoznicima mnogo značiti - rekao je on.

Naveo je da je u okviru trećeg paketa podrške predviđena isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte koji se prijave za tu vrstu pomoći države, i to za mart koja je već isplaćena, za april, koja će biti isplaćena 10. maja, i za maj koja će biti isplaćena u junu mesecu.

- Isplata tri puta po pola minimalne zarade je namenjena za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, tako da se autobuski prevoznici mogu prijaviti i za ovaj vid pomoći države - podseća ministar. "Država je prošle godine imala dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra, a ukupno, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, vredna su oko osam milijardi evra, što je oko 17,2 odsto našeg BDP".

Video: Mali: Do 10 časova se prijavilo 524.000 građana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>