• 0
 ≫ 

FED zadržao kamate blizu nule: "Stvari se neće promeniti skoro..."

 ≫ 

U saopštenju sa sednice FOMC-a napominje se da su napori uloženi za suzbijanje pandemije kovida-19 pomogli jačanju ekonomije, ali da treba učiniti još više

  • 0
sad, usa, amerika Foto: Unsplash

Centralna banka SAD je zadržala kratkoročne kamatne stope na nepromenjenom nivou blizu nule, kao i program kupovine obveznica od najmanje 120 milijardi dolara mesečno.

Šema kupovine obveznica ima za cilj da podrži ekonomiju koja od početka 2021. beleži snažan rast, kao i da podupre funkcionisanje tržišta u vreme kada se kamate na 30-godišnje hipoteke još uvek kreću oko 3,0 procenta.

Uprkos konstataciji o ekonomskoj snazi i rastu inflacije, mada privremenom, Savezni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji odlučuje o monetarnoj politici, jednoglasno je zauzeo stav da ništa ne menja u svom pristupu i ne nagoveštava da će se stvari uskoro promeniti.

Predsednik Federalnih rezervi (FED), Džerom Pauel, rekao je da je oporavak "neujednačen i daleko od završetka". Iako je primetio da bi inflatorni pritisci mogli da se pojačaju narednih meseci, smatra da će "to jednokratno povećanje cena verovatno imati samo prolazne efekte na inflaciju".

Pauel je dodao da još uvek nije vreme da se razgovara o smanjenju mera prilagođavanja, uključujući i politiku kupovine obveznice. "Potrebno je da prođe još neko vreme dok ne vidimo znatniji napredak".

U saopštenju sa sednice FOMC-a napominje se da su napori uloženi za suzbijanje pandemije kovida-19 pomogli jačanju ekonomije, ali da treba učiniti još više.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>