• 22
 ≫ 

Vučić otvorio Sektor 4: "Kažite mi, kada smo gradili ovoliko? Kada smo imali veće plate?"

 ≫ 

Preostaje da se završi gradnja druge trake auto-puta od Orlovače do tunela Straževica, i da se završi izgradnja obe trake auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka

  • 22
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otvorio je danas Sektor 4 obilaznice oko Beograda. Završeni su radovi na izgradnji auto-puta na obilaznici oko prestonice, od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača i Petlovo Brdo, i ta deonica dužine 7,7 kilometara - danas se pušta u saobraćaj.

Podsećamo, Sektor 4 je obuhvatio radove na izgradnji leve trake auto-puta od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, gde je izgrađeni nedostajuća leva traka auto-puta, dva tunela: Lipak i Železnik, zatim tri mosta: most 9, 10 i 11, kao i preostali radovi na petlji Orlovača, rečeno je iz "Puteva Srbije".

Preostaje da se završi gradnja druge trake auto-puta od Orlovače do tunela Straževica, i da se završi izgradnja obe trake auto-puta od Straževice do Bubanj Potoka. U okviru Sektora 4, od Ostružnice do Orlovače, izgrađen je Lipak (leva cev) u dužini od 600 metara i tunel Železnik (leva cev), dužine 699 metara.

Takođe, izgrađeni su: most 9 od 433 metra, most 10 422 metra i most 11 od 116 metara. Postavljeni su i zidovi za zaštitu od buke u dužini većoj od pola kilometra. Završena je i kompletna izgradnja petlje Orlovača sa pristupnim rampama, kao i petlja Petlovo Brdo sa po dve odvojene kolovozne trake, od Metroa do petlje Orlovača, uključujući i most 24, iznad starog kružnog puta od Rakovice do Železnika.

Kada je reč o Sektoru B5, od petlje Orlovača od tunela Straževica, u toku su radovi na izgradnji leve trake auto-puta (faza II), što uključuje i novi tunel Straževica (leva cev). Na Sektoru B6 u toku su radovi na izgradnji punog profila auto-puta od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok.

Vučić je rekao da je završetak radova na potezu od Ostružnice do Bubanj Potoka "strahovito važan".

- Dobili smo prve papire za Požega-Boljare, da vidimo da mi to u maju završavamo. Mnogo bi se radovao naš narod - dodao je.

Dnevno prođe 20.000 vozila samo na ovom putu, konstatovano je. "Grocka nam je važna, treba da je ojačamo privredno i turistički", rekao je predsednik.

Dominantni deo deonice treba da bude najbrži, sa podizanjem brzine sa 100 na 120 na sat. Cena je ostala ista, navodi se.

Do kad se završava petlja Avala?

Pitao je predsednik Srbije, i dobio odgovore: "iduće godine". Sve veći broj živi tamo, kaže Vučić, ne može više da se uđe od gužve. "Na putu pored Resnika do B. Potoka biće gužva", navodi dalje.

- Morate da radite. Ne žive ljudi samo u Beogradu - rekao je Vučić, i dodao da se "danas u našoj zemlji gradi više nego ikada". Stopa rasta u prvom kvartalu nam daje izvanrednu šansu, rastemo brže nego što smo očekivali. Raste građevina, sektor usluga, mnogo bolje od očekivanog, dodao je.

- Ova obilaznica nije samo rešenje za Beograđane i smanjenje gužve. Imamo mnogo vozila, 1,5 auto po porodici. Važno je da kamione izmeštamo iz centra, što je deo "zelene agende" - naveo je Vučić.

Za godinu i tri, četiri meseca biće završen i deo do Bubanj Potoka. A onda ostaje put prema Pančevu i most kod Vinče, kako bi se napravio prsten od Beograda. "Uz izgradnju metroa, naš grad postaje svetska metropola", kaže predsednik Srbije.

- Gradimo desetine bolnica, ako hoćete i desetine stadiona, na stotine kilometara pruga i puteva. Samo za rekonstrukciju stadiona u Nišu izdvojićemo 35 miliona evra - rekao je. "Kažite mi, kada smo gradili ovoliko? Kada smo imali veće plate?", dodao je.

Oglasio se i ministar Tomislav Momirović, sa rečima da je ovo "najfrekventnija deonica kada je reč o teretnim vozilima". Morate da znate, kaže, da je ova deonica krenula da se radi 1989, trebalo je prvi put da bude otvorena 1993. godine. "Tu se vremenom nelegalno naselilo mnogo ljudi...".

- Do kraja naredne godine planiramo da završimo i Sektor 5 i Sektor 6 - rekao je Momirović.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji, rekla je da joj je zadovoljstvo što danas prisustvuje otvaranju Sektora 4, jer je ova obilaznica jedna od najvažnijih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Video: Mali: Do 10 časova se prijavilo 524.000 građana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej

    29. april 2021 | 12:58

    Ne računaj vas,narod živi bedno nikad bedni je.cene skaču kao za vreme inflacije.

  • Jel

    29. april 2021 | 12:57

    A kad su bile veće cene svega i svačega.znači nikad manje plate.

  • Majkl Džondar

    29. april 2021 | 13:21

    Kada je bilo skuplje?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>