• 0

Odali bankarski kartel i tako izbegli kaznu od 28,5 miliona evra

"Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmenjivali osetljive informacije o cenama i koordinirali cene", navela je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju u e-poruci

  • 0
novac, evro

Foto: Pixabay

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Kredi Svis, Kredi Agrikol i Benk of Amerika (BofA) u ukupnom iznosu od oko 28,5 miliona evra (34 miliona dolara), zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona evra, dobila je Benk of Amerika, švajcarska Kredi Svis je kažnjena sa 11,9 miliona evra, a francuskoj Kredi Agrikol banci je naloženo da plati više od 3,9 miliona evra.

Dojče banka je takođe bila član tog bankarskog kartela, ali je izbegla potencijalnu kaznu od oko 21,5 miliona evra jer je prva obavestila EU o nezakonitom ponašanju.

"Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmenjivali osetljive informacije o cenama i koordinirali cene", navela je Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju u e-poruci.

Takvim ponašanjem, ove investicione banke su, prema njenim rečima, ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU, zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim hartijama. Sitgrup, Rojal Benk of Skotland i JPMorgan Čejs su među pet banaka koje su 2019. prihvatile da plate Uniji kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra, zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>