• 0

Boing beleži šesti uzastopni kvartalni neto gubitak: Kako stoji njegov evropski rival?

Na globalnom nivou biti potrebno barem dve-tri godine da se vazdušni promet vrati na nivo iz 2019. godine

  • 0
putovanje avionom Foto: Freepik

Američki proizvođač aviona Boing zabeležio je šesti uzastopni kvartalni neto gubitak u periodu januar-mart 2021, u iznosu od 561 milion dolara, na prihod od 15,2 milijarde dolara, koji je za 10 posto niži u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Akcije Boinga pale su za 2,9 posto, na 235,46 dolara na zatvaranju trgovanja noćas, ali su i na tom nivou za 10 procenata jače u odonsu na kraj 2020. Ipak, glavni izvršni direktor kompaninje, Dejv Kalhun, optimističan je i očekuje zaokret u daljem toku godine, pošto predviđa porast avionskog putničkog saobraćaja, posebno na velikim domaćim tržištima poput američkog.

Takođe upozorava da će na globalnom nivou biti potrebno barem dve-tri godine da se vazdušni promet vrati na nivo iz 2019. "Oporavak dobija na snazi, ali je i dalje neujednačen", naveo je u obraćanju, povodom izveštaja o kvartalnim rezultatima poslovanja.

Na prilagođenoj osnovi, gubitak Boinga po akciji iznosi 1,53 dolara, što je manje u odnosu na gubitak od 1,70 dolara po akciji pre godinu dana. Ukupni prihodi kompanije u navedenom periodu iznosili su 15,22 milijarde dolara, i neznatno su bolji od očekivanja analitičara koji su u anketi "Refinitiv" predviđali 15,02 milijarde dolara.

S druge strane, evropski proizvođač aviona Erbas zabeležio je u prvom kvarralu 2021. godine rast operativnog profita od 147 posto međugodišnje, na 694 miliona evra (841,6 miliona dolara), predvođen povećanjem prodaje komercijalnih aviona i helikoptera.

Prihodi kompanije su, međutim, opali za 2,0 procenta u odnosu na isti lanjski period na 10,46 milijardi evra. Erbas je u prva tri meseca zabeležio pozitivan novčani tok od 1,2 milijarde evra, u poređenju sa negativnim saldom od osam milijardi evra u istom periodu 2020, kada je kompanija morala da plati rekordnu novčanu kaznu na ime presude za korupciju u Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

Objavljujući snažan zaokret poslovnih pokazatelja za prvo tromesečje, glavni izvršni direktor Erbasa, Gilijam Fori, rekao je da se domaći avio-saobraćaj oporavlja na tržištima Kine i Sjedinjenih Državama, dok će međunarodna putovanja verovatno još neko vreme ostati slabog intenziteta.

Erbas planira da poveća proizvodnju uskotrupnih mlaznih aviona srednjeg dometa, s jednim prolazom između sedišta, na 43 komada mesečno u trećem kvartalu i na 45 u četvrtom, sa trenutnih 40 jedinica mesečno. Akcije su porasle za 2,8 procenata, nakon objave kvartalnog finansijskoag izveštaja.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>