• 0

Prva obaveza dospeva dan posle praznika: Podsećamo na poreski kalendar za maj

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu

  • 0
porez Foto: Unsplash

Poreska uprava Srbije objavila je Poreski kalendar za maj ove godine, po kome prva obaveza dospeva za plaćanje na početku meseca, 5. maja, a radi se o plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za mart 2021. godine

Istog datuma treba dostaviti i obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.

Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaključene u prethodnom mesecu, napominje Poreska uprava.

Takođe, 5. maj je rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplata sredstava, napominje Poreska uprava.

Prema Poreskom kalendaru, 10. maj je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV-u.

Poreska uprava podseća da je 17. maj datum do kada se plaćaju akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, kao i za podnošnje poreske prijave za godišnji porez na dohodak gradjana za prethodnu godinu.

Isti datum je rok i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu aza prethodni mesec.

Poreske prijave za drugi kvartal 2021. godine do tog dana treba da podensu takođe inostrani penzioneri i samostalni umetnici.

porez Foto: Unsplash

Poljoprivrednici do 17. maja treba da plate doprinose za drugi kvartal 2021. godine, podseća Poreska uprava.

Prema Poreskom kalendaru, taj datum je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec

Pravna lica su do 17. maja dužna da plate akontacije poreza na dobit za prethodni mesec, a tada se plaćaju i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, i podnose prijave za obračun akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Poreska uprava napominje da 31. maja dospevaju za plaćanje doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za april 2021. godine.

Poslednjeg dana maja dsopeva plaćanje obračunate akcize za period od prvog do petnaestog dana u mesecu, naviodi se u Poreskom kalendaru za maj 2021. godine.

Video: Novi predlog većinu frilensera oslobađa ranijih obaveza. Oni tvrde da to nije rešenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>