• 0

I ovaj materijal se dokopao naslovnih strana: Cena skočila 250%, podigao kuće za 20.000 evra

Cene drvne građe porasle su za 250%, jer kovid povećava potražnju za kupovinom kuća

  • 0
Stolarska radionica, majstor, alat, drvo, drvenarija, popravke, magacin, palete, daske, skladiste, pare novac dinari Foto-ilustracija: Pixabay, A. Nalbantjan

Cene drvne građe uspele su da se dokopaju naslova nakon neviđenog naglog rasta koji trenutno ugrožava dostupnost stanova širom Sjedinjenih Država.

- Cene drvne građe naglo su porasle, za skoro 250% od aprila 2020. Ovaj skok cena doveo je do toga da je cena prosečne nove porodične kuće porasla za više od 24.000 dolara - saopštilo je Nacionalno udruženje građevinaca koji prave kuće.

U ponedeljak je cena za hiljadu dasaka porasla sa 48 na 1.420 dolara. Mesec je, kako se izveštava, zaustavio trgovinu drvnom građom za taj dan.

- Tržište je u nevolji. Moglo bi sve da izmakne kontroli u narednih nekoliko meseci -  rekao je Dastin Dažlbert, viši ekonomista u Fastmarketsu.

Prema stručnjaku, zaostala ponuda ne može da dostigne potražnju koja raste nakon otvaranja sezone izgradnje kuća i obnove kuća.

Cene neće pasti

Osim što se stalno povećava izgradnja kuća, skok cena pripisuje se lancu snabdevanja koji je poremećen zaustavljanjem drvne industrije povezane sa kovidom, rekao je Gari Pulos, predsednik drvne divizije kompanije Mil Krik Lumber.

Zvaničnik je dodao da su pitanja prevoza povezana sa pandemijom pogoršala skok cena. Štaviše, ekstremno zimsko vreme takođe je uzrokovalo zaustavljanje rafinerija u zalivu Meksičkog zaliva, uzrokujući neizbežni nedostatak drugih građevinskih materijala.

Očekuje se da će cene drvne građe rasti prilično dugo usred naglo rastućih fjučers ugovora, uključujući one za novembar.

Očekuje se da će se cene ispraviti samo ako se potražnja ohladi, što se verovatno neće dogoditi dok se ne završe sezone izgradnje kuća i obnove.

I u Srbiji, građevinskom materijalu već nekoliko meseci cene rastu. Skočile su cene gotovo svih građevinskih materijala, nekima i duplo. Očekuje se da će se ovo preliti i na cenu stanova jer poskupljuje izradnja.

Video: Palili ga i Kozaci i Turci: Napušten zamak iz koga je nekada vladala komunistička partija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>