• 23

Naredba gazde iz Niša izazvala revolt: "Radićete po ceo dan za praznike, neće se posebno platiti"

Na verski praznik, baš kao i na državni, zaposleni, ima pravo da odsustvuje. Nesavesni poslodavci i dalje to krše

  • 23
Radnik, korona

Foto: Shutterstock

Spajanjem vaskršnjih i prvomajskih praznika dobijeno je pet neradnih dana (od Velikog petka, 30. aprila, do utorka, 4. maja).

Na verski praznik, baš kao i na državni, zaposleni, ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade.

Nažalost, u Srbiji ima radnika koji ne poznaju dovoljno svoja prava pa se i na ovaj dan dešavaju i dalje sporne situacije. Društvenim mrežama širi se poruka jednog poslodavca iz Niša, koji je napravio raspored za svoje radnike koji je, kako pojedini ocenuju, nehuman. 

U toj poruci poslodavac ističe da će rad biti bez posebne nadoknade, kao i da će se svaka smena kontrolisati. U komentarima ogorčenih građana, piše i da je plata u toj kompaniji gotovo jednaka minimalcu. 

- Radnici dobijaju naredbu da rade tokom najvećeg praznika, i plus im se to ne plati - naveo je korisnik društvene mreže Tviter koji je i podelio sporan raspored u vidu fotografije, a u koji smo imali uvid.

Naša redakcija je pokušala da dobije komentar od kompanije, ali nisu odgovarali na naše pozive, niti na mejlove. Pratićemo rekacije nadležnih u narednim danima u vezi ovog slučaja.

radno vreme tokom praznika Biftek niš

Ovako izgleda raspored koji je niški poslodavac poslao radnicima/Foto: Twitter/BoraKonj

Da podsetimo još jednom, zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

Koja su prava radnika kada je praznik?

Dodatno, poslodavci vam mogu ponuditi i "zamenski" slobodan dan, ukoliko vaše radno vreme ne može drugačije da se organizuje. Sve je naravno, stvar dogovora sa vašim poslodavcem, ali mu ukažite ukoliko mislite da vaša zakonska prava nisu ispoštovana.

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice.

Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    NA ZAPADU TI KAZU OTVORENO -CUTI I RADI ILI IDI KUCI !!! TACNO JE DA TI PLATE ALI CESTO JE TESKO IZDRZATI I PO 16 SATI RADA!!!! U SVAKCARSKOJ JE SINDIKAT NEPOZNATA REC -JEDINO SU ITALIJANI IMALI SVOJ SINFIKAT JER IMAJU TESIN U KOM ZIVE ITALIJANI -TO JE NJIHOV KANTON!!

  • Mina

    Po vome njihov radinik mora da radi tri dana po 12 sati...uzas...8+2+2 prekovremeno...pa u tom slucaju bolje i da ne ide kuci...da spava u radnji. Licno iz bojkota necu uci nista kod njih da kupim i pinim nazovi gazdi dzepove...a to cu preporuciti i drugima...

  • море бре

    газду утужити за закинуто,поднети захтев за раскид радног односа и у четири ока га пљунути улице и завалити шамарчину,бар сам ја тако завршио са својим газдом

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke