• 86

Oglasila se kompanija iz Niša posle "naredbe za praznike": Plate su veće, prekovremeni plaćamo

Kako kažu iz Bifteka za Telegraf Biznis, navodi su neistiniti

  • 86
radno vreme tokom praznika Biftek niš

Foto: Shutterstock, Twitter/BoraKonj

Posle poruke u kojoj stoji navodni raspored kompanije Biftek iz Niša za praznike i radnike, a koji je počeo da se širi društvenim mrežama, kontaktirali smo dotičnog poslodavca. 

Kako kažu iz Bifteka za Telegraf Biznis, navodi su neistiniti, i predstavljaju pokušaj stvaranja loše slike o  kompaniji.

- Industrija mesa BIFTEK Niš postoji od 1989, i svih godina privređuje kao entitet koji sprovodi zakon i zakonske odredbe i poštuje sva prava zaposlenih, što ukazuje da smo odgovorno preduzeće, u društvenom i zakonskom pogledu, koje upošljava preko 1000 radnika. Navedene informacije se u potpunosti kose sa poslovnom politikom naše kompanije. Zaposleni u BIFTEK-u svoje poslovne obaveze realizuju u skladu sa Odlukom o radnom vremenu, propisanom za svaku pojedinačnu Radnju, i to u zakonskom okviru radnog vremena, kako je propisano odredbama Zakona o radu - rekli su za naš portal.

Kako objašnjavaju dalje, ukoliko poslovne potrebe i uvećani obim posla zahtevaju prekovremeni rad, isti se zaposlenima isplaćuje uz poštovanje zakonskih odredbi.

- Time pobijamo informaciju da prekovremeni rad nije plaćen - navode nam oni.

"Plata je veća od 30.000 dinara"

 

 Podsetimo, u poruci navodno, poslodavac ističe da će rad biti bez posebne nadoknade, kao i da će se svaka smena kontrolisati. U komentarima ogorčenih građana, piše i da je plata u toj kompaniji gotovo jednaka minimalcu. 

U kompaniji negiraju i te navode:

- Što se tiče visine zarada,  i pomenutog iznosa od 30.000 rsd, osporavamo i taj podatak, budući da su plate radnika veće od pomenutog iznosa i da su usaglašene sa zakonskom regulativom, pozicijom u kompaniji i ostvarenim radnim učinkom. Dakle, epilog i rezime na pokrenutu temu bi bio da su navodi neistiniti, i da definitivno predstavljaju pokušaj stvaranja loše slike o našoj kompaniji - naveli su u Bifteku.

Mesna industrija meso piletina

Foto: Shutterstock

Da podsetimo još jednom, zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

Dodatno, poslodavci vam mogu ponuditi i "zamenski" slobodan dan, ukoliko vaše radno vreme ne može drugačije da se organizuje. Sve je naravno, stvar dogovora sa vašim poslodavcem, ali mu ukažite ukoliko mislite da vaša zakonska prava nisu ispoštovana.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    30. april 2021 | 16:40

    Pa ova kompanija menja radnike ko čarape.A to je zato sto ne prijavljuju radnike i malo plaćaju.

  • Dunja

    30. april 2021 | 16:31

    Nekako, ne verujem poslodavcu. Sada se vadi kad je sve stiglo u medije. Još strašnije je što on nije jedini. Od većih trgovinski kuća, primetila sam da će samo Lidl biti zatvoren dva dana. Ništa ne bi falilo da je svaka od tih trgovima ostavila po jednu dežurnu prodavnicu. Pa valjda ne bi propali za nekoliko dana nerada. Žao mi je tih radnika

  • Shampita

    30. april 2021 | 16:29

    Sve i da je tacno vezano za placanje rada na drzavni praznik ovde je poenta da poslodavac tera zaposlene da rade na verske praznike. Ljudi hoce da praznike provedu sa porodicom a ne da rade na veliki petak, subotu ili uskrs. Ja ne vidim da im je data sloboda da biraju. I onda neko nesto prica o stranim firmama. Strane firme postuju zakone a radnike placaju bolje od srpskih privatnika. Klasican srpski privatnik zahteva od radnika da rade na praznike, placa ih minimalno, ako da neki dinar vise od toga to je u koverti i bez placanja poreza i doprinosa.....Jedva cekam da svi do jednog propadnu, nek vladaju strane firme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>