• 0
 ≫ 

Kompanija kojoj sve ide na ruku: Amazon drastično uvećao zaradu, neverovatne cifre

 ≫ 

Potrošači već sada gledaju sadržaj na Amazonu više sati

  • 0
Amazon, Alibaba, eBay Foto: Tanjug/AP

Američki digitalni div Amazon, kao što se i očekivalo, izvestio je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromesečju zahvaljujući uzletu internet-trgovine u pandemiji.

Amazonova neto dobit je u prvom tromesečju iznosila 8,1 milijardu dolara, pokazuje izveštaj.

U istom prošlogodišnjem periodu iznosila je 2,5 milijardi dolara. Neto prihod uvećan je za 44 posto, na 108,5 milijardi dolara. Prihod od prodaje oglasa i ostalih proizvoda povećan je za 77 posto, na 6,9 milijardi dolara.

Bezos pohvalio jedan sektor

Izvršni direktor Džef Bezos istakao je rezultate sektora za usluge u oblaku Amazon Web Services.

"Za samo 15 godina AWS se razvio u sektor s godišnjim prihodima od 54 milijarde dolara i sada konkuriše najvećim tehnološkim firmama u svetu", naglasio je Bezos.

AWS je u prvom tromesečju povećao prihod za 32 posto, na 13,5 milijardi dolara.

Kompanije se sve češće odlučuju da Amazonu povere posao održavanja tehnološke infrastrukture i očekujemo nastavak tog trenda na prelazu u period postpandemijskog oporavka, istakao je finansijski direktor Brajan Olsavski.

Kupci se okrenuli Amazonovoj dostavi

Na početku pandemije kupci su se okrenuli Amazonovim uslugama dostave kućnih potrepština, a kompanija smatra da će se trend nastaviti i nakon pandemije, posebno kada su u pitanju namirnice.

Jeff Bezos, Džef Bezos Džef Bezos / Foto: Tanjug/AP

U razdoblju zatvorenih fizičkih trgovina Amazon je četiri tromesečja zaredom nizao rekorde u dobiti, privukao je 200 miliona pretplatnika na program Prime loyalty i zaposlio više od pola miliona ljudi kako bi udovoljio povećanoj tražnji.

Predviđaju da će im operativna dobit u tekućem tromesečju iznositi između 4,5 i osam milijardi dolara, što uključuje oko 1,5 milijardi dolara troškova povezanih s kovidom 19.

Kompanija je u periodu pandemije pojačano kupovala teretne avione i gradila nova skladišta kako bi bili što bliže kupcima i skratili vreme dostave. Planiraju i da povećaju plate više od pola miliona zaposlenih, što će ih koštati više od milijardu dolara.

Kompanija najavljuje i da će ove godine povećati potrošnju na video-sadržaje. Potrošači već sada gledaju sadržaj na Amazonu više sati, rekao je Olsavski.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>