• 4

Tri važne vesti za beogradske kafedžije i restorane: Kirije, bašte, radno vreme...

Više od 40.000 ljudi u Beogradu radi u ugostiteljstvu

  • 4
Kuvar, kuvanje, hrana

Foto: Shutterstoc

Ugostitelji koji su među najviše pogođenim industrijama od pandemije, konačno mogu da počnu da rade.

Tri povoljne vesti za njih su: - dozvoljen rad u zatvorenom prostoru,

- oprost kirije za maj, i

- oslobađanje takse za bašte u toku dva meseca. 

Već sledeće nedelje, 8. maja, a prema odluci Kriznog štaba, plan je da se potpuno otvore ugostiteljski objekti. Osim toga, oni će dobiti i dodatnu pomoć. Pa tako, za one koji posluju u Beogradu, Grad je odlučio da ne naplaćuje zakup za lokale i bašte.

Preciznije, ugostitelji koji rade u poslovnim prostorima čiji je vlasnik Grad Beograd - oslobođeni su plaćanja kirije za maj. Ovu pogodnost dobiće 481 ugostitelj koji radi u 41.999 kvadrata poslovnih prostora.

Dalje, dogovoreno je i da se svi ugostitelji koji rade na teritoriji grada oslobode plaćanja takse za zauzeće javne površine za bašte, za mesece jun i jul.

Tokom marta i aprila deo ugostiteljskih objekata nije radio na osnovu odluke Kriznog štaba, u međuvremenu su otvorene bašte, a odluka koja je doneta  na predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije podrazumeva da se po određenim uslovima od 8. maja otvore i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata.

Treba napomenuti i da muzika uživo još nije dozvoljena.

Kako su predstavnici Grada više puta isticali, ova oblast je važna jer zapošljava oko četrdeset hiljada ljudi, od čega živi isto toliko porodica. Osim toga, ovaj sektor je važan zbog turizma i naplate PDV-a od čega "žive" i Grad i Republika i kupuje se neophodna zdravstvena oprema.

Prazni kafići ulice bašte Beograd mere koronavirus

Foto: Tanjug/Rade Prelić

To je i ujedno i obrazloženje odbornika zašto su doneli odluku da zakupce oslobode zakupnine za maj, računajući da će tako nadoknaditi period kada nisu radili.

Što se tiče ugostitelja koji imaju bašte na javnim površinama, a koji se oslobađaju plaćanja taksa za jun i jul, to se odnosi samo na one koji imaju legalne bašte.

Grad Beograd je uputio apel svim drugim vlasnicima poslovnog prostora da slede primer Grada, ali i da putem opština ugostitelji prijave bašte kako bi iskoristili datu pogodnost.

Podsetimo, država je  za privredu do sada dala više od osam milijardi evra, a deo je otišao i na sektor ugostiteljstva. Posledično, očekuje se da će da prorade i hoteli. Popunjenost u beogradskim hotelima polako prelazi trideset odsto, pa se očekuje postepeno da počne da zarađuje ceo lanac.

Video: Mali: Do 10 časova se prijavilo 524.000 građana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Htcf

    1. maj 2021 | 22:50

    Muzičare okačinjete,znači mi smo najopasniji po sistem i zdravlje?Vi ne znate gde ste šuplji,takve su vam i odluke....Doći će vam kraj ubrzo

  • Jeka

    2. maj 2021 | 06:27

    Ovde je izgleda samo Beograd u Srbiji,mi u drugim gradovima izgleda zaradjujemo milione pa mozemo to sve da placamo,e tugo moja....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>