• 6

Kako se ovaj balkanski grad probio na listi skupoće: Troškovi života skuplji nego u Rimu i Briselu

U svih pet hrvatskih gradova skuplje je živeti nego, na primer, u Varšavi ili Budimpešti

  • 6
Biser Dalmacije Foto: Pixabay

Na listi skupoće života u 608 gradova u svetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cenama (namirnice, odeća i obuća, taksi, komunalne usluge, internet, prevoz, ponuda u restoranima, izdvajanje za sportske aktivnosti, za vrtić, školu), nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mesto, drugi je Zadar, na 275. mestu, a slede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mesto.

Kada je reč o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija (41. mesto) i Slovenija (38. mesto), dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji. Jedan od razloga tome, čini se, visoka je cena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grejanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mestu.

Mesečni troškovi četveročlane porodice u Dubrovniku, izračunao je Numbeo, iznose 23.888 kuna, bez troškova stanarine. U poređenju sa Zagrebom, proizlazi, Dubrovnik je 54,2 posto skuplji, dok je cena najma veća 31,7 posto. S druge strane, četveročlanoj porodici u Osijeku, bez stanarine, potrebno je 12.980 kuna, gotovo upola manje nego u Dubrovniku, piše Jutarnji list. Iza Dubrovnika su i Brisel i Rim.

Međutim, u svih pet hrvatskih gradova skuplje je živeti nego, na primer, u Varšavi ili Budimpešti. Troškovi života samo su jedan od brojnih kriterijuma prema kojim se ocenjuje kvalitet življenja u gradovima. Kada je reč o glavnim gradovima, prošlogodišnje istraživanje nemačke kompanije, specijalizovane za preseljenja, Movinga iz Berlina, pokazalo je da među 150 gradova, Zagreb zauzima tek 135. mesto, a lošije su plasirani tek glavni gradovi Litvanije, Letonije i Bugarske.

Gradovi su ocenjeni prema 16 kriteriijuma, od toga koliki deo primanja odlazi na pokrivanje troškova života, do sigurnosti, kvaliteta vazduha, plaćenog odsustva roditelja, obrazovanosti i javnog prevoza.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moca

    2. maj 2021 | 20:37

    Alo bre gde smo tu mi sta me briga za Osijek I Dubrovnik Budimpestu I Varsavu ,ne smete ni da napisete za nas ,a tresnje 4.300 kg kod nas napisite koliko su tamo kod njih pa da vidimo ko je gde ko kosi a ko vodu nosi.

  • ...

    2. maj 2021 | 23:52

    Mrzelo vas je da prebacujete kune u dinare?

  • Перагеније

    2. maj 2021 | 22:54

    У Дубровнику је снимана игра престола... Сви они живе само од давања услуга - тамо се једва нешто уопште производи. Џаба смо их ми ослобађали (мада неки од њих кажу да смо их окупирали...).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>