• 5

Šta je Bajdenovih 100 dana donelo najbogatijima iz SAD? Još 195 milijardi dolara

Ukupna neto vrednost američkih milijardera porasla je 55 posto tokom poslednjih 13 meseci

  • 5
Džo Bajden Kongres Nensi Pelosi Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Tokom prvih 100 dana mandata u ulozi predsednika SAD, Džo Bajden može da kaže da su "za njegovo prvo vreme" bogataši postali još imućniji, i to za 195 milijardi dolara. To je izračunao Blumberg, iako se napominje da Bajden traži veći, pošteniji porez na dobit za najbogatije Amerikance.

Navedena cifra je zajednička neto vrednost vodećih 100 ultra bogatih ljudi u SAD, i do tog povećanja je došlo otkako je Bajden stupio na funkciju. Tačnije, od njegove pobede na predsedničkim izborima do inauguracije u januaru, milijarderi su svoje bogatstvo uvećali za 267 milijardi dolara.

To znači da su od 4. novembra do danas ukupno bogatiji za 461 milijardu dolara. Povećanje bogatstva američkih milijardera u prvih "100 Bajdenovih dana" - čini oko 20% gotovine koju su uzeli u periodu između inauguracije bivšeg predsednika Donalda Trampa i izbora 2020. godine.

Blumberg dalje piše da su oni tokom tog perioda postali bogatiji za čak 860 milijardi dolara. Prema Indeksu milijardera američke agencije, na prvom mestu je Džef Bezos (Amazon) sa 202 milijarde, potom Ilon Mask (Tesla, SpaceX) sa 182 milijarde, dok je na 3. mestu Bernar Arno (LVMH) koji trenutno ima 151 milijardu dolara.

Spisak je dugačak, a njihovi dobici se u velikoj meri zasnivaju na ogromnim stimulativnim merama podrške ekonomiji, zarad ublažavanja posledica pandemije, koje su rezultirale i rastom cena akcija na berzi. Pored mera podrške vrednih na bilione dolara, koje je donela Trampova administracija, Bajden je odobrio novi stimulativni paket od 1,9 biliona dolara.

To je svakako bio novi podsticaj za rast akcija. Indeksi S&P 500 (najprofitabilnije kompanije iz SAD) i Dau Džons su od Bajdenove inauguracije do sada skočili oko 10 odsto, navodi RT. Dodaje se da su najviše profitirali šefovi tehnoloških kompanija (na primer, Fejsbuk) i divova iz oblasti e-trgovine, kao što je Amazon.

Ukupna neto vrednost američkih milijardera porasla je 55 posto tokom poslednjih 13 meseci, dostigavši 4,56 biliona dolara, prema izveštaju Instituta za političke studije i programa "Amerikanci za pravedan porez". Bajden je prošle nedelje rekao da traži da 1% najbogatijih Amerikanaca i korporacija plati "pošteni deo svog poreza".

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krki

    3. maj 2021 | 10:22

    Zbog toga su i doveli slugu da im služi da umnožavaju svoje prljave paretine.

  • Vuk

    3. maj 2021 | 11:26

    Odakle i kako, štampa Amerika pare kao na takmičenju!!! A trula Amerika sada je još siromašnija, jer je sirotinje sve više, a trulih sve više?!?!?!

  • nikolas

    3. maj 2021 | 10:34

    TO STO SU NEKI POSTALI JOS BOGATIJI NIJE NISTA NOVO ALI JE OPASNO STO SE RATNIK BAJDEN OKRUZIO SAVETNICIMA KOJI IMAJU JAKE VEZE U INDUSTRIJI PROIZVODNJE ORUZJA I USAVRSAVANJA NOVOG ORUZJA STO NESLUTI NA MIR U SVETU !!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>